Ενέργεια

Κομισιόν: Στο 80% αποθήκευση φυσικού αερίου έως την 1η Νοεμβρίου φέτος - Στο 90% από το 2023

Κομισιόν: Στο 80% αποθήκευση φυσικού αερίου έως την 1η Νοεμβρίου φέτος - Στο 90% από το 2023

Επιβολή συγκεκριμένων εθνικών ενδιάμεσων στόχων για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

 

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ πρέπει να είναι πλήρης τουλάχιστον κατά 80% έως την 1η Νοεμβρίου, ως μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών και τη διασφάλιση των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την Κομισιόν να στοχεύσει στη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους για να μειώσει τον αντίκτυπο οποιασδήποτε διακοπής του εφοδιασμού. Αυτό καθιστά την αναπλήρωση αποθηκευτικού χώρου στην ΕΕ φέτος, ιδιαίτερα έναν βασικό στόχο ενεργειακής ασφάλειας για το μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει συγκεκριμένους εθνικούς ενδιάμεσους στόχους για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ να εγκρίνουν επειγόντως την πρόταση, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί εντός του έτους σύμφωνα με το Montel .

Από το 2023, η πρόταση θα απαιτεί από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου τους έχουν πληρωθεί κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου, με συγκεκριμένους ενδιάμεσους εθνικούς στόχους για τον Φεβρουάριο, τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι κρίσιμης σημασίας υποδομή και επομένως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να πιστοποιούν ότι τυχόν εταιρείες εκτός ΕΕ που την ελέγχουν δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του εφοδιασμού, σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο.

Ο κρατικός εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom κατέχει αρκετές ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ.

Τοποθεσίες προτεραιότητας

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι χώροι αποθήκευσης αερίου προτεραιότητας πρέπει να πιστοποιηθούν εντός 100 ημερών από την εφαρμογή των νέων κανόνων, ενώ οι υπόλοιπες εντός 18 μηνών.
Τοποθεσίες προτεραιότητας ήταν εκείνες που μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα από 3,5 TWh αερίου και έχυν «συνεχώς χαμηλά επίπεδα» στο τέλος του χειμώνα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τοποθεσίες της Gazprom, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι ιδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια ενδέχεται να χρειαστεί να εκχωρήσουν τις μετοχές τους στην τοποθεσία εάν δεν βρεθούν άλλες λύσεις για τον μετριασμό του κινδύνου, ανέφερε η Κομισιόν.
Θα μπορούσαν επίσης να ληφθούν προσωρινά μέτρα για την προστασία του ελέγχου της τοποθεσίας έως ότου αλλάξουν οι ιδιοκτήτες.
Οι προτάσεις πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από το κοινοβούλιο και το συμβούλιο προτού καταστούν δεσμευτικές.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρυσι εν μέσω περιορισμένων προμηθειών και πρόσφατα έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Το συμβόλαιο αναφοράς TTF εκτοξεύθηκε στα 345 ευρώ/MWh στις 7 Μαρτίου. Τώρα διαπραγματεύεται στα 116,46 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 18% την ημέρα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης