«Μπλόκο» σε φωτοβολταϊκό πάρκο ελέω νυχτερίδων

«Μπλόκο» σε φωτοβολταϊκό πάρκο ελέω νυχτερίδων
Για ποιους λόγους φρενάρουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Εκτός από τις ψηλές κορφές, τα νησιά, τα δάση και τις γαίες υψηλής παραγωγικότητας, τώρα κόβονται και φωτοβολταϊκά έργα γιατί ενοχλούν τις νυχτερίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρμόδια Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ (οργανισμός εποπτευόμενος από το ΥΠΕΝ), απέστειλε αρνητική γνωμοδότηση στις αρμόδιες υπηρεσίες που υπουργείου, αλλά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 58,5 MW.

Ανάμεσα στις αιτίες που οδήγησαν στην αρνητική θέση του φορέα είναι ότι, σε απόσταση περίπου εντός χιλιομέτρου από τη θέση όπου χωροθετείται το έργο υπάρχει σπήλαιο με σημαντική αποικία νυχτερίδων. Το συγκεκριμένο σπήλαιο περιλαμβάνεται στη πρόταση για τη δημιουργία ζωνών προστασίας για τις νυχτερίδες, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-ΦΥΣΗ και έχει προταθεί ως περιοχή τροφοληψίας για τις οποίες προτείνεται απαγόρευση εγκατάστασης έργων ΑΠΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το έργο, το οποίο είναι μεγάλης κλίμακας, ενδέχεται να εμποδίσει τους στόχους διατήρηση της συγκεκριμένης περιοχής (περιλαμβάνεται σε ζώνη Natura 2000) δημιουργώντας εμπόδια στις μετακινήσεις των ζώων λόγω των περιφράξεων, κατακερματισμό των βιοτόπων, προσέλκυση εντόμων, πουλιών και νυχτερίδων λόγω των έντονων αντανακλάσεων, πρόσκρουση πουλιών στις υποδομές, ρύπανση του εδάφους και των υδάτων από τη χρήση τοξικών χημικών για τη συντήρηση των πάνελ κλπ. Επίσης, μεταξύ άλλων, το έργο εμπίπτει εντός διαδρόμου μετανάστευσης και μετακίνησης πουλιών.

Μπλόκο και στη Θεσσαλία

Να σημειωθεί ότι προσφάτως και η Περιφέρεια Θεσσαλίας φρέναρε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 36MW στην Αετοράχη του Δήμου Ελασσόνας. Η γνωμοδότηση της ειδικής επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν αρνητική, καθώς δεν θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγική γη, όπως ανακοίνωσε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.
«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τα βοσκοτόπια και την παραγωγική γη. Δεν μπορούμε να αποψιλώσουμε τα χωριά και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες…», επεσήμανε απαντώντας σε κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονταν. Σύμφωνα με τις υπηρεσίας της Περιφέρειας, όπως σημείωσε ο κ. Αγοραστός η συγκεκριμένη έκταση χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος.
Πάντως, η Ειδική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας γνωμοδότησε την ίδια ημέρα θετικά για άλλα φωτοβολταϊκά έργα στη Θεσσαλία εγκρίνοντας αδειοδοτήσεις για έργα στη Ροδιά, το Μεγάλο Μοναστήρι, το Μοσχοχώρι, το Νέο Περιβόλι, την Υπέρεια, το Δίλοφο, την Καλλιθέα Φαρσάλων κ.ά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης