Επικαιρότητα

DBRS: Ανάπτυξη 4,3% στην Ελλάδα το 2022 - Απρόβλεπτες για την Ευρώπη οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής

DBRS: Ανάπτυξη 4,3% στην Ελλάδα το 2022 - Απρόβλεπτες για την Ευρώπη οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής
Υποβαθμίζει κατά 0,1% την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4,3% το 2022 (-0,1% σε σχέση με την εκτίμηση του Δεκεμβρίου) και 3,4% (+0,3% έναντι του Δεκεμβρίου), προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος πρόσφατα αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ (high), ένα «σκαλί» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.
 
 Η ανεργία αναμένεται στο 13,5% το 2022 και στο 13,1% το 2023.
Σε έκθεσή τους για τα μακροοικονομιά σενάρια του 2022, με ημερομηνία 24 Μαρτίου, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, οι αναλυτές του καναδικού οίκου αξιολόγησης κάνουν λόγο για μέτρια επιδείνωση των εκτιμήσεών για τις περισσότερες οικονομίες το τελευταίο τρίμηνο, ενώ προειδοπιούν για τους κινδύνους και τις απρόβλεπτες συνέπειες που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επιδείνωση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

«Αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2022 τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προσθέσει άλλη μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές σημαντικές παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της γεωργίας, των λιπασμάτων και των μετάλλων», σημειώνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την DBRS, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί, συμβάλλοντας σε πληθωριστικές πιέσεις και αποδυναμώνοντας τις προοπτικές για πραγματική ανάπτυξη.
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, προστέθηκαν στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να αυξηθεί, παράλληλα με τη διάρκεια και το εύρος της σύγκρουσης.

Διαβάστε περισσοτέρα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης