Ενέργεια

Ικανοποίηση από τις χώρες του Νότου για την Σύνοδο - Μέχρι τον Μάϊο το σχέδιο της Κομισιόν

Ικανοποίηση από τις χώρες του Νότου για την Σύνοδο - Μέχρι τον Μάϊο το σχέδιο της Κομισιόν
Πρόταση από Ιταλία για ενεργειακό ταμείο - Αντιτίθενται στο Νότο Γερμανία και Πορτογαλία - Το κείμενο συμερασμάτων
Σχετικά Άρθρα
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των ηγετών της Ε.Ε. για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και έντονες συζητήσεις.
Σε λίγη ώρα αναμένεται το κείμενο των συμπερασμάτων για το πώς η Ε.Ε. θα διαμορφώσει την ενεργειακή της πολιτική στη λογική της αποσύνδεσης από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ικανοποιημένες εμφανίζονται και οι χώρες του Νότου.
 
Ενδεικτική της έντασης που υπήρξε νωρίτερα ήταν η προσωρινή αποχώρηση πριν λίγη ώρα του Ισπανού Πρωθυπουργού Pedro Sanchez από τη Σύνοδο. 
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέτασαν μια πρόταση για τη δημιουργία «κοινής πλατφόρμας αγορών» στον τομέα της ενέργειας.
Η πρόταση περιελάμβανε και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία,
σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που παρακολουθούσε τις συζητήσεις.

Οι ηγέτες, που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αντιμετώπισαν ένα δύσκολο έργο για να βρουν έναν κοινό τρόπο προκειμένου να «χαλιναγωγήσουν» τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να διακόψει μια από τις βασικές της πηγές ενέργειας, τη Ρωσία.
Μέχρι πρότινος, ο συμβιβασμός ανάμεσα στα κράτη – μέλη δεν είχε επιτευχθεί, καθώς οι ηγέτες προσέθεταν προτάσεις στο κοινό κείμενο.
Υπήρξαν πολλές ιδέες που κυκλοφόρησαν γύρω από το πώς θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, αλλά όλες είχαν σκληρούς υποστηρικτές και αντιπάλους.
Μια ομάδα ήθελε πιο επιθετική παρέμβαση της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο, ή ίσως αλλαγή ολόκληρης της δομής της αγοράς ενέργειας.

Οι μεσογειακές χώρες πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια
, με μερική υποστήριξη από το Βέλγιο και την Πολωνία.
Μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, αντιτίθετο ενάντια σε τέτοια «δραματικά» μέτρα.
Αντίθετα, αυτές οι χώρες ήθελαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσουν γρήγορα το νομοθετικό πακέτο της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Υποστήριξαν ότι η αναμόρφωση της τρέχουσας αγοράς θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ένα άλλο σημείο διαμάχης είναι πώς η Ε.Ε. θα διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο η Ευρώπη μειώνει τις ρωσικές αγορές ενέργειας.

Οι προσφορές στο τραπέζι περιελάμβαναν την κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ε.Ε.

Ενώ αυτές οι προτάσεις είχαν αποδειχθεί λιγότερο αμφιλεγόμενες, το Βερολίνο παρέμενε αμετάπειστο.
Ξεχωριστά, η Ιταλία πρότεινε τη σύσταση ενός ενεργειακού ταμείου για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβασης μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μια ιδέα που είχε διατυπώσει και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron. 

Το κείμενο συμπερασμάτων

Κατά την αξιολόγηση αυτής της συμβατότητας, η Επιτροπή θα εξασφαλίσει επίσης, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας, ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Τα μέτρα που θα εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη μειώνουν τις τιμές spot της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις και καταναλωτές και δεν επηρεάζουν τους όρους συναλλαγών σε βαθμό αντίθετο προς το κοινό συμφέρον.
  • Κατά τη διεξαγωγή αυτής της αξιολόγησης, θα ληφθεί υπόψη ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων και το επίπεδο διασύνδεσης με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το Συμβούλιο προσβλέπει στο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο, που θα εκπονηθεί εκ του σύνεγγυς συντονισμό με τα κράτη μέλη, τον οποίο η Επιτροπή θα υποβάλει για το σκοπό αυτό έως την τέλος Μαΐου 2022. Οι εθνικές συνθήκες και το ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών θα ληφθούν υπόψη», υπογραμμίζει.

Όπως σημειώνει, οι σταθερά υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν όλο και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και επιχειρήσεις, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τον τρόπο παροχής περαιτέρω ανακούφισης στους περισσότερους ευάλωτους καταναλωτές και πώς να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

α) καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεχίσουν να κάνουν βέλτιστη χρήση της εργαλειοθήκης, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου για την προσωρινή κρίση για τις κρατικές ενισχύσεις. Όπως προτείνει η Επιτροπή, προσωρινή φορολόγηση ή οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στα απροσδόκητα κέρδη μπορεί να είναι χρήσιμη.

β) αναθέτει στο Συμβούλιο και την Επιτροπή, επειγόντως, να επικοινωνήσουν με τον ενεργειακά ενδιαφερόμενα μέρη, και να συζητήσουν, εάν και πώς, τις βραχυπρόθεσμες επιλογές όπως που υποβάλλει η Επιτροπή (άμεση υποστήριξη στους καταναλωτές μέσω κουπονιών, εκπτώσεις φόρων ή "μοντέλο συγκέντρωσης/μεμονωμένου αγοραστή", κρατική ενίσχυση, φορολογία (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ), ανώτατα όρια τιμών, ρυθμιστικά μέτρα όπως συμβάσεις για διαφορές) που θα συμβάλουν στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης