Ενέργεια

Τι σημαίνει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για το LNG - Τα deals, o Dimon και ο Προκοπίου

Τι σημαίνει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για το LNG - Τα deals, o Dimon και ο Προκοπίου
O ρόλος του ελληνικής καταγωγής κορυφαίου τραπεζίτη Jamie Dimon και η εισήγησή του στον πρόεδρο Biden για νέο σχέδιο Marshall

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, έχων μια σημαντική προσφορά προς της ΕΕ για απεξάρτηση από την ρώσικη ενέργεια.
Όμως η ταχεία αύξηση των ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ που φθάνουν στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και δεν εξαρτάται μόνο από τις δηλώσεις των ηγετών.
«Συνεργαζόμαστε για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», είπε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και οι δύο πλευρές ανέφεραν ως στόχο τα επιπλέον 15 bcm LNG που θα παραδοθούν στις αγορές της ΕΕ εφέτος, τα οποία μπορούν να αυξηθούν σε 50 bcm ετησίως έως το 2030.
Ωστόσο οι ποσότητες LNG από τις ΗΠΑ δεν είναι ικανές να καλύψουν τα περίπου 155 bcm ρωσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη ετησίως καλύπτοντας το 40% των αναγκών της.

Ο Dimon και το νέο σχέδιο Marshall

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για «δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν» αυτούς τους όγκους αερίου, αλλά το τελικό κείμενο της κοινής δήλωσης αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα «συνεργαστούν με διεθνείς εταίρους και θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι» αυτά τα φορτία θα κατευθυνθούν προς την ΕΕ εφέτος .
Με άλλα λόγια δεν πρόκειται για συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ και δεν θα μπορούσε να είναι τέτοια αφού το αμερικανικό LNG διακινούν και αγοράζουν εταιρίες και όλα εξαρτώνται από την τιμή.
Μάλιστα Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η υπόσχεση των 15 bcm είναι στην πραγματικότητα μια δέσμευση," να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε να πειστούν εταιρίες στην Ασία ή αλλού που περίμεναν φορτία για τον ερχόμενο χειμώνα να τα στείλουν στην Ευρώπη". Με άλλα λόγια κάτι που συνέβη τον Δεκέμβριο όταν ανακατευθύνθηκαν φορτία LNG από την Ασία προς την Ευρώπη όταν πλέον η αγορά της Ασίας είχε κορεσθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο CEO της JP Morgan Jamie Dimon, που πρόσφατα είχε έλθει στην Ελλάδα, βρέθηκε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο με του βαρώνους του φυσικού αερίου και του πετρελαίου για την ανάπτυξη της παραγωγής φυσικού αερίου με την συμμετοχή μεθανίου για εξαγωγές στην Ευρώπη, σαν μέρος ένος νέου σχεδίου Μάρσαλ. Κάτω από τις οδηγίες του Dimon η τράπεζα ήταν το νούμερο 1 στις χρηματοδοτήσεις ρωσικών εταιριών παρέχοντας περισσότερο από 3,5 δισ δολάρια σε δάνεια και αναδοχές.

O ίδιος ο Dimon, όπως αναφέρουν Bloomberg και CNN, όντας από τους ισχυρότερους σε επιρροή οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ εισηγήθηκε στον πρόεδρο Biden να υιοθετήσει ένα νέο σχέδιο Marshall για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης, που θα είναι το project ειρήνης της τρέχουσας περιόδου.

ΙΕΑ: Πόσο επιπλέον αέριο μπορεί να βρει η Ευρώπη

Άλλωστε όπως έχει αναφέρει ο ΔΟΕ (IEA) «Όλοι οι εισαγωγείς ψαρεύουν στην ίδια δεξαμενή για προμήθεια». Η αύξηση των ροών LNG προς την Ευρώπη θα σήμαινε «εξαιρετικά σφιχτές αγορές LNG και πολύ υψηλές τιμές». Σύμφωνα με τον ΔΟΕ η Ευρώπη θα μπορούσε να συλλέξει περίπου 20 bcm επιπλέον LNG στις παγκόσμιες αγορές — με 10 bcm περισσότερο μέσω αγωγών από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν, εάν αυτές οι χώρες συμφωνήσουν να αυξήσουν την παραγωγή.

Πάντως η ενίσχυση των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ θα είναι ευκολότερη, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με προμηθευτές των ΗΠΑ, όπως η 11ετής συμφωνία που υπέγραψε η γαλλική Engie τον Δεκέμβριο με την Cheniere Energy στο Τέξας.
Oι μετοχές των αμερικανικών εταιριών συικού αερίου που ανέβηκαν την περασμένη Παρσκευή  περιλαμβάνουνν τις Coterra Energy Southwestern Energy (SWN), όπως επίσης  Cheniere Energy (LNG) και Energy Transfer (ET).

Αυξάνεται ο ρόλος των FSRU


Στο +16% βρέθηκε χθες η μετοχή της Dynagas του γνωστού εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, που έχει επενδύσει σε LNG Tahkers μετά την συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για την προμήθεια LNG.
Τα 3,49 δολ είναι ένα νούμερο που έχει ξαναγράψει τους τελευταίους μήνες αλλά αποτελεί υψηλό.
H κεφαλαιοποίηση είναι κάτω από τα 200 εκατ δολ και προφανώς η άνοδος της δείχνει τις προσδοκίες που διαμορφώνει η αγορά.

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι αυτό των αποθηκευτικών χώρων. Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης για επιτάχυνση της παροχής αδειών από την ΕΕ για νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και ώθηση των ευρωπαϊκών χωρών να δείξουν, ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για αμερικανικό αέριο έως το 2030.
Ωστόσο από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι νέες υποδομές δεν θα πρέπει να οδηγούν σε λανθάνοντα assets ή πρόσθετη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, επειδή «η υποδομή που χρησιμοποιούμε για το φυσικό αέριο σήμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαρό υδρογόνο στο μέλλον».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης