Ενέργεια

Πτώση στις τιμές πετρελαίου - «Ρυθμιστές» το lockdown στη Σαγκάη και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πτώση στις τιμές πετρελαίου - «Ρυθμιστές» το lockdown στη Σαγκάη και ο πόλεμος στην Ουκρανία
O ΟΠΕΚ+ δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής, με τα παγκόσμια αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014

Ένας συνδυασμός παραγόντων παγκοσμίως έχουν προκαλέσει την πτώση των τιμών πετρελαίου σήμερα (28/3) στην αγορά.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 109,42 δολ/βαρέλι με πτώση 3,93% και το brent υποχωρεί κατά 3,43% στα 116,51 δολ/βαρέλι.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία με τον συνεχιζόμενο πόλεμο αλλά και η επέκταση των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID στην Κίνα, θεωρούνται βασικές παράμετροι για την πορεία των τιμών.

Οι κυρώσεις και ο ΟΠΕΚ

Οι αναλυτές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο σκληρά θα μπορούσαν να πληγούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις ΗΠΑ. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι 1-3 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα «αφαιρείται» από την παγκόσμια αγορά.

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία εξάγει μεταξύ 4 και 5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού καθημερινά, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ+ δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής, με τα παγκόσμια αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης