Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Καμία αλλαγή στα σχέδια για την αύξηση του στόχου παραγωγής

ΟΠΕΚ+: Καμία αλλαγή στα σχέδια για την αύξηση του στόχου παραγωγής

Η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 432.000 bpd από την 1η Μαΐου

 

Ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα τηρήσει τα σχέδια για μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Μάιο, στην συνεδρίασή του την Πέμπτ, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και τις εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για περισσότερη προσφορά.

Αρκετές καταναλώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προέτρεψαν τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους περισσότερο καθώς οι τιμές του αργού έχουν εκτοξευθεί, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 αυτόν τον μήνα στα 139 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα το περέλαιο υποχωρεί 9% το crude στα 100 δολ και αντίστοιχα στα 9% στα 106,6 δολ το brent.

Ωστόσο, τα μεγάλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν καθυστερήσει να αυξήσουν τους στόχους παραγωγής τους, ενώ ο OPEC+, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, έχει κρατήσει αποστάσει από το θέμα της Ουκρανίας.

Ο ΟΠΕΚ+ ενίσχυσε τους στόχους παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 2021. Από την 1η Μαΐου, αυτή η μηνιαία αύξηση στόχος θα αυξηθεί ελαφρά στις 432.000 bpd.

Η αύξηση δεν αποτελεί παραχώρηση προς τις καταναλώτριες χώρες που ζητούν περισσότερο πετρέλαιο, αλλά έρχεται μετά από εσωτερικούς επανυπολογισμούς των επιπέδων παραγωγής αναφοράς, ουσιαστικά με υψηλότερες τιμές βάσης για τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.

Εγγυήσεις ασφαλείας

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι το Ριάντ έχει εξαρτήσει οποιαδήποτε αύξηση της προσφοράς - πέρα ​​από ό,τι έχει συμφωνήσει με τον ΟΠΕΚ+ - με περισσότερη δυτική υποστήριξη στον πόλεμο στην Υεμένη και εγγυήσεις ασφαλείας για μια ιρανική πυρηνική συμφωνία.Ο  όμιλος πιθανότατα θα εμμείνει στο σχέδιο για τον Μάιο, με μία από αυτές να λέει ότι η απροθυμία της Σαουδικής Αραβίας να συμφωνήσει για μεγαλύτερη αύξηση αντανακλά επίσης τον στόχο της να μην θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία για την πετρελαϊκή πολιτική με τη Μόσχα.

«Οι Σαουδάραβες είναι προσεκτικοί», είπε η πηγή. «Δεν θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου πάνω από το σχέδιο για να μην δείξουν ότι είναι εναντίον της Ρωσίας».

Μια ρωσική πηγή είπε ότι η Ρωσία δεν περίμενε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την προγραμματισμένη άνοδο για τον Μάιο και «ελπίζει στην υποστήριξη των εταίρων του ΟΠΕΚ+».

Ενώ ο ΟΠΕΚ+ έχει αυξήσει τον στόχο παραγωγής του για κάθε μήνα, η παραγωγή δεν έχει επιτύχει αυτούς τους στόχους, καθώς ορισμένα μέλη αντιμετωπίζουν περιορισμούς παραγωγικής ικανότητας και αυτό ήταν ένας παράγοντας που στηρίζει τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ + έχασε τον στόχο του κατά 1,1 εκατ. bpd τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι βασικές αλλαγές που ισχύουν τον Μάιο συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2021 και προσθέτουν συνολικά 1,632 εκατομμύρια bpd στην παραγωγή αναφοράς - το επίπεδο από το οποίο προσαρμόζεται η παραγωγή - της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, των ΗΑΕ, του Ιράκ και του Κουβέιτ.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης