Έρχονται πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά στη θάλασσα - Ποιοί έχουν βεβαίωση παραγωγού σε λίμνες

Έρχονται πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά στη θάλασσα - Ποιοί έχουν βεβαίωση παραγωγού σε λίμνες
Στόχος είναι να προωθηθούν ορισμένα πάρκα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων με απώτερο σκοπό να αποτελέσουν «μοχλό» ανάπτυξης του κλάδου
Τη δημιουργία ενός πλαισίου για την αδειοδότηση και τη λειτουργία πιλοτικών εγκαταστάσεων πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, το οποίο βρίσκεται στη Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας της Βουλής και αναμένεται το επόμενο διάστημα να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Στόχος είναι να προωθηθούν ορισμένα πάρκα της καινοτόμου τεχνολογίας των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων παρακάμπτοντας ή επιταχύνοντας - υπό την «ομπρέλα» του πιλοτικού - ορισμένες φάσεις της αδειοδοτικής διαδικασίας, με απώτερο σκοπό τα συγκεκριμένα έργα να λειτουργήσουν σύντομα και να αποτελέσουν «μοχλό» ανάπτυξης του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν εξασφαλίσει βεβαιώσεις παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και έχουν χωροθετηθεί σε λίμνες καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για την εγκατάστασή τους σε θαλάσσιο χώρο. Ωστόσο κανένα δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί, καθώς τα περισσότερα έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με τη σθεναρή αντίσταση των τοπικών φορέων και πολιτών.


Ποιοί έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού

Ένα από αυτά είναι το έργο της εταιρείας «Σάββας Ζαφειράτος & ΣΙΑ Ενεργειακή Α.Ε.», το οποίο έχει εξασφαλίσει άδεια για πλωτά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 500 MW (2X250MW), στη λίμνη Πολυφύτου, έργο το οποίο θα καταλαμβάνει – όταν και εάν κατασκευαστεί - έκταση περίπου 3000 στρεμμάτων. Για το έργο αντιδρούν τόσο οι κάτοικοι της περιοχής και περιβαλλοντικές κινήσεις, αλλά και ο δήμος Κοζάνης ο οποίος είχε υποβάλλει ένσταση και στη ΡΑΕ.

Προ ημερών ωστόσο, και ο γερμανικός όμιλος της BAYWA R.E. έλαβε βεβαιώσεις παραγωγού για δύο πλωτά φωτοβολταϊκά. Το ένα αφορά φωτοβολταικό σταθμό 115,87968 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 115,87968 MW στη θέση «Κρεμαστά Ι», της Δημοτικής Ενότητας Απεραντίων Αγράφων Αμφιλοχίας μέσω της θυγατρικής της “Iliako Power VIII”. Το δεύτερο έργο αφορά επίσης έργο 115,87968 MW στη θέση «Κρεμαστά ΙI», της Δημοτικής Ενότητας Παρακαμπυλίων, Φραγκίστας, των Δήμων Αγράφων και Αγρινίου, μέσω άλλης θυγατρικής, της “Iliako Power IX”.
Επίσης, η εταιρεία έχει λάβει στο παρελθόν βεβαιώσεις παραγωγού για πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και για έναν μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό 432,6 MW στην Πικρολίμνη Πολυκάστρου Κιλκίς με την εταιρεία Iliako Power VII.

Βεβαίωση παραγωγού έχει εξασφαλίσει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 5 MW στη Μελίτη Φλώρινας. Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα 50 MW σε λίμνες ορυχείων και σε αρδευτικές λίμνες στη Μακεδονία.

Ακόμη, και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει λάβει βεβαιώσεις παραγωγού για πλωτά πάρκα στις τεχνητές λίμνες Στράτου (Αγρινίου) ισχύος 42 MW, Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας ισχύος 120 MW και Πουρναρίου Άρτας, ισχύος 103 MW. Για το έργο στη λίμνη Πουρναρίου έχει ολοκληρωθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης