Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία

Reuters: Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία

Τι προβλέπει το σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης

Η απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσουν ορισμένοι αγοραστές για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Γερμανία, η οποία βασίζεται στα ρωσικά καύσιμα, ότι η διαφωνία πληρωμών θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να διαταράξει τον εφοδιασμό.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταρτίσει έναν μηχανισμό έως τις 31 Μαρτίου, βάσει του οποίου οι αποκαλούμενες «μη φιλικές» χώρες - αυτές που βρίσκονται πίσω από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - θα πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Αυτό περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης και άλλους ευρωπαίους συμμάχους.
Οι περισσότεροι πληρώνουν σε ευρώ ή σε δολάρια.
Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι ο υπουργός αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι συμβάσεις θα τηρηθούν με τους τρέχοντες όρους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα τελευταία σχέδια της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: "Καμία πληρωμή - όχι φυσικό αέριο".

Οι μεγαλύτεροι γερμανοί πελάτες της Ρωσίας είναι η Uniper, η RWE, η EnBW και η VNG , οι οποίες έχουν όλοι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου.

Τρία επίπεδα κρίσης

Η γερμανική ένωση υπηρεσιών κοινής ωφελείας BDEW κάλεσε την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να προετοιμαστεί για διακοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Το Βερολίνο έχει ήδη ένα «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για Αέριο» που περιγράφει τρία επίπεδα κρίσης για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου γεγονότος.
Το πρώτο επίπεδο είναι η έγκαιρη προειδοποίηση, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι αναπτύσσεται έκτακτη ανάγκη παροχής.
Το δεύτερο είναι ο συναγερμός, όταν μια διακοπή της προσφοράς ή μια εξαιρετικά υψηλή ζήτηση διαταράσσει τη συνήθη ισορροπία, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να διορθωθεί χωρίς παρέμβαση.
Το τρίτο επίπεδο είναι το έκτακτο, όταν τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά δεν κατάφεραν να καλύψουν τις ελλείψεις.
Σε αυτό το στάδιο, η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας, η Bundesnetzagentur, πρέπει να αποφασίσει πώς θα διανείμει τις υπόλοιπες προμήθειες φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν αναφέρει ότι έχει επιτευχθεί κάποιο από αυτά τα επίπεδα.

Ποιος επηρεάζεται περισσότερο

Εάν η Γερμανία δεν εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο, η βιομηχανία θα πληγεί πρώτη. Αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της γερμανικής ζήτησης φυσικού αερίου.

«Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανική παραγωγή χάνεται, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού χάνονται», δήλωσε ο Leonhard Birnbaum, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ενεργειακού ομίλου E.ON , στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD. «Σίγουρα μιλάμε για πολύ μεγάλες ζημιές».

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας, ενώ τα νοσοκομεία, οι εγκαταστάσεις περίθαλψης και άλλα ιδρύματα του δημόσιου τομέα με ειδικές ανάγκες θα είναι τα τελευταία που θα επηρεαστούν από μια αναστάτωση.

Οι επιπτώσεις

Μία ενδεχόμενη άρνηση της Γερμανίας να προμηθευτεί ενέργεια από τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 3% μεσοπρόθεσμα και σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Η παραπάνω εκτίμηση περιέχεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εάν η γερμανική οικονομία προσαρμοζόταν συνεχώς ώστε να μην λαμβάνει πλέον πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η αντίστοιχη αναδιάρθρωση θα διαρκούσε έως και 10 χρόνια.
Ο όγκος της οικονομικής παραγωγής της χώρας, όπως σημειώνεται το DIW, με την απόρριψη των ρωσικών πηγών ενέργειας θα μειωθεί κατά 3% εντός 18 μηνών.
«Η άρνηση εισαγωγής (ενεργειακών πόρων από τη Ρωσική Ομοσπονδία) θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες», σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ινστιτούτου.
Ταυτόχρονα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι για τη Ρωσία, το εμπάργκο στην προμήθεια φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα θα έχει επίσης εκτεταμένες συνέπειες.
«Ακόμη και αν η Ρωσία συνεχίσει να μπορεί να πουλά ορισμένους από τους μεταφορείς ενέργειας της σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα, μπορεί να υποτεθεί ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο με σημαντική μείωση των τιμών», κατέληξε η DIW.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν υποστηρίζει επί του παρόντος την εισαγωγή απαγόρευσης των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, καθώς ο άμεσος τερματισμός τους θα συνεπαγόταν σοβαρά προβλήματα για τη χώρα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz παρουσίασε τους λόγους αυτής της απόφασης.
Επιπλέον, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου, οι αρχές πιστεύουν ότι ένα τέτοιο μποϊκοτάζ θα έχει «σημαντικές οικονομικές συνέπειες», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με «σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης