Ενέργεια

Η αντίδραση των χωρών της ΕΕ στην απαίτηση Putin για φυσικό αέριο και ρούβλια

Η αντίδραση των χωρών της ΕΕ στην απαίτηση Putin για φυσικό αέριο και ρούβλια
Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας έχει τεθεί στο προσκήνιο από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin προσπάθησε να εντείνει την πίεση στους ξένους αγοραστές φυσικού αερίου, λέγοντας στις λεγόμενες «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν σε ρούβλια από σήμερα (1/4) — διαφορετικά να τους σταματήσουν οι προμήθειες.

Ίσως παραδόξως, ωστόσο, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας εμφανίζονται αμέτοχοι από τη ρητορική του Putin.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες δεν θα δεσμευτούν από τον νέο μηχανισμό του Κρεμλίνου και θα συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ευρώ ή δολάρια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει επανειλημμένα απαιτήσει από τις αποκαλούμενες «μη φιλικές» χώρες να κάνουν αλλαγή νομίσματος για το ρωσικό φυσικό αέριο, στοχεύοντας εκείνους που βρίσκονται πίσω από τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να απομονώσουν τη Ρωσία για την απρόκλητη επίθεσή της στην Ουκρανία.

«Σήμερα υπέγραψα ένα διάταγμα που θεσπίζει τους κανόνες για την εμπορία ρωσικού φυσικού αερίου με τα λεγόμενα «μη φιλικά» κράτη. Προσφέρουμε στους αντισυμβαλλόμενους από τέτοιες χώρες ένα σαφές και διαφανές σχέδιο, προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, θα θεωρήσουμε ότι ο αγοραστής δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του με όλες τις επακόλουθες συνέπειες», ήταν τα λόγια του Ρώσου προέδρου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Η Γερμανία, μαζί με το G-7, έχει σηματοδοτήσει ότι οι συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου δεν μπορούν να τροποποιηθούν μονομερώς και οι Ευρωπαίοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου λένε ότι το Κρεμλίνο δεν δικαιούται να συνάψει εκ νέου μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Οι ενεργειακοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο ο ρωσικός κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom να παραβιάσει τις υπάρχουσες συμβάσεις του.

Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας έχει τεθεί στο προσκήνιο από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ιδιαίτερα καθώς οι χώρες εισαγωγής ενέργειας συνεχίζουν να γεμίζουν καθημερινά το πολεμικό σεντούκι του Πούτιν με έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η ανάλυση από την ομάδα εκστρατείας Transport and Environment δείχνει ότι η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας ενισχύεται κατά 285 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές πετρελαίου που καταβάλλονται καθημερινά από τις ευρωπαϊκές χώρες. Πράγματι, τα έσοδα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θεωρήθηκαν υπεύθυνα για περίπου το 43% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του Κρεμλίνου μεταξύ 2011 και 2020, υπογραμμίζοντας πώς τα ορυκτά καύσιμα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο για τη ρωσική κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης