Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ στις εξαγωγές LNG τον Μάρτιο - Στην Ευρώπη κατευθύνθηκε το 65% - Υποχώρηση για το TTF

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ στις εξαγωγές LNG τον Μάρτιο - Στην Ευρώπη κατευθύνθηκε το 65% - Υποχώρηση για το TTF

Aύξηση 16% στα 7,43 εκατομμύρια τόνους (MT)

 

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν 16% τον περασμένο μήνα σε νέο ρεκόρ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Refinitiv, με τις αποστολές στην Ευρώπη να συνεχίζουν να κυριαρχούν.

Το αμερικανικό LNG έχει υψηλή ζήτηση καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα προσπαθούν να συμπληρώσουν τα χαμηλά αποθέματα.
Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ προς όλους τους προορισμούς ήταν περίπου 7,43 εκατομμύρια τόνους (MT) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Refinitiv, από 6,4 MT τον Φεβρουάριο και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 7,25 MT τον Ιανουάριο.

Η Ευρώπη ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας αμερικανικού LNG για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, λαμβάνοντας περίπου το 65% των εξαγωγών των ΗΠΑ. Περίπου το 12% των εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Ασία και το 3% στη Λατινική Αμερική. Περίπου 20 πλοία υπεύθυνα για το 20% των όγκων δεν είχαν ανακοινώσει προορισμό.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στους ευρωπαίους αγοραστές», δήλωσε ο Reid I'Anson, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην εταιρεία παροχής δεδομένων Kpler.

H Eυρώπη χρειάζεται περισσότερο αέριο

Ενώ οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν σημειώσει άνοδο από τον Νοέμβριο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα καθώς τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι μόνο περίπου κατά το ένα τέταρτο γεμάτα, κάτω από τον πενταετή μέσο όρο περίπου 34% για αυτήν την εποχή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τα αποθέματα να είναι πλήρη κατά 80% έως την 1η Νοεμβρίου, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει τη ζήτηση ισχυρή μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Η Γερμανία τον Φεβρουάριο ανακοίνωσεότι θα κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και θα ενισχύσει τα αποθέματα για να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Για να διαχειριστούν τους κινδύνους, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας, να ξεκινήσουν μια διαδικασία μερισμού της ζήτησης φυσικού αερίου και να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη μείωση της προσφοράς», δήλωσε ο Vinicius Romano, αναλυτής στη νRystad Energy.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Refinitiv Vessel Tracking, 19 δεξαμενόπλοια LNG βρίσκονταν κοντά ή καθ' οδόν προς τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής των ΗΠΑ στην Ακτή του Κόλπου την Παρασκευή.

Οι παγκόσμιες τιμές LNG παρέμειναν υψηλές τον Μάρτιο, με τις ευρωπαϊκές τιμές να εξακολουθούν να έλκουν τη ζήτηση από την Ασία. Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς LNG αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύθηκε στα 39,22 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), σύμφωνα με τη Refinitiv, σε σύγκριση με 28,61 $ ανά mmBtu την ίδια εβδομάδα τον Φεβρουάριο.

Το spot αέριο της Ασίας αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύτηκε στα 35,00 $ ανά mmBtu, από 37,50 $ ανά mmBtu για την ίδια περίοδο τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Μάιο υποχώρησε κατά 10% στα 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) .
Το συμβόλαιο του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 111 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) σημειώνοντας επίσης πτώση 10%.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης