Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σ. Φάμελλος: Σε χρεωκοπία καταδικάζει η κυβέρνηση τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης

Σ. Φάμελλος: Σε χρεωκοπία καταδικάζει η κυβέρνηση τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το υπέρογκο κόστος ρεύματος των ΔΕΥΑ

 

Το θέμα των υπέρογκων χρεώσεων ρεύματος που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι οποίες αμφισβητούν πλέον τη βιωσιμότητά τους και την παροχή βασικών αγαθών στους πολίτες, ανέδειξε με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε χθες στη Βουλή, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

Επισήμανε ότι, έως σήμερα, οι ΔΕΥΑ της χώρας, παρά το γεγονός ότι παρέχουν βασικές και αναντικατάστατες υπηρεσίες στους πολίτες, παρέμειναν χωρίς στήριξη από την κυβέρνηση έως και το τέλος του 2021. Από την άλλη πλευρά, τα τιμολόγια ρεύματος έχουν εκτιναχθεί. Με βάση στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα οποία και κατατέθηκαν στη Βουλή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι χρεώσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής υπερβαίνουν το 300% των κανονικών χρεώσεων προμήθειας ρεύματος. Από τον Ιανουάριο και μετά, οι ΔΕΥΑ έχουν λάβει μόνο την οριζόντια επιδότηση που παρέχεται στα επαγγελματικά τιμολόγια, και η οποία καλύπτει μόλις το 30% των επιπλέον χρεώσεων λόγω ρήτρας έως το Μάρτιο. Η ενίσχυση επιδοτήσεων για παροχές έως 35kVA πρακτικά δεν αφορά τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ.

Ήδη υπάρχει αδυναμία πληρωμής σε πολλές ΔΕΥΑ, και περιστατικά όπου πάροχοι έχουν προχωρήσει σε ρευματοκοπές. Είναι σαφής και ορατός ο κίνδυνος αύξησης και των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης για τους πολίτες, καθώς τα ενεργειακά κόστη των ΔΕΥΑ είναι απολύτως ανελαστικά. «Η Ένωση των ΔΕΥΑ έχει ήδη επισημάνει το ζήτημα από το Νοέμβριο, σας ζητά συνάντηση και δεν κάνετε τίποτα. Θα αναλάβει επομένως η κυβέρνησή σας την ευθύνη αύξησης των λογαριασμών ύδρευσης των πολιτών που φαίνεται αναπόφευκτη ή επιδιώκετε τελικά τη χρεοκοπία των ΔΕΥΑ για να υλοποιήσετε το σχέδιο που έχετε προ-ανακοινώσει, δηλαδή την ιδιωτικοποίησή τους;» ρώτησε ο Σ.Φάμελλος, χωρίς να λάβει καμία απάντηση για στήριξη των ΔΕΥΑ από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΝ.

Στη δευτερολογία του, ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτονται από τη «μεταρρύθμιση» της ίδρυσης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων που έχει εισάγει στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι σαφές ότι πάτε για ιδιωτικοποίηση, αφού οι ρυθμιστικές αρχές λειτουργούν για την παρακολούθηση των λειτουργιών του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, δεν δίνετε στις ΔΕΥΑ προτεραιότητα ηλεκτρικού χώρου για να αναπτύξουν δικά τους έργα ΑΠΕ, δεν τις στηρίζετε στην ενεργειακή κρίση και δεν προχωράτε σε μείωση του ΦΠΑ στην ύδρευση και στην αποχέτευση», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτές είναι προτάσεις της αυτοδιοίκησης τις οποίες υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Δική μας πρόταση είναι να καλύψετε αναδρομικά από το Σεπτέμβρη τουλάχιστον το 80% των χρεώσεων λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής σε όλες τις ΔΕΥΑ. Όμως, στην πραγματικότητα, εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για φοροαπαλλαγές για τους λίγους, για αναθέσεις στους «κολλητούς» σας και για τη χρηματοδότηση της αισχροκέρδειας, όπως κάνατε στο καρτέλ της ενέργειας. Το αποτέλεσμα τη πολιτικής σας το πληρώνουν οι υπηρεσίες ύδρευσης, οι πολίτες και οι επαγγελματίες των δήμων που δεν έχουν πλέον εύρωστες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης. Με δική σας ευθύνη λοιπόν χρεωκοπεί αυτός ο τομέας των δήμων, του κοινωνικού αγαθού του νερού», υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης