Επικαιρότητα

Standard & Poor’s: Αναταράξεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας λόγω Ουκρανίας

Standard & Poor’s: Αναταράξεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας λόγω Ουκρανίας
Οι εύθραυστες προοπτικές παράγοντες θα διατηρήσουν τον κρατικό δανεισμό πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022
Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα εντείνουν τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s.
Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν το δύσκολο έργο της εξομάλυνσης των δημοσιονομικών πολιτικών τους εν μέσω εύθραυστων προοπτικών ανάπτυξης και διεύρυνσης των κοινωνικοοικονομικών χασμάτων.
 
 
Αυτοί οι παράγοντες θα διατηρήσουν τον κρατικό δανεισμό πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα φέτος και μετά.
Η αύξηση των επιτοκίων θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις προοπτικές χρηματοδότησης, με ορισμένες υπερχρεωμένες οικονομίες όπως η Ελλάδα πιθανόν να αντιμετωπίσουν πιστωτικές πιέσεις.
Η S&P Global Ratings προβλέπει ότι οι 30 ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής που καλύπτει θα δανειστούν το 2022 περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει μείωση 263 δισ. δολαρίων.
Σε κάθε περίπτωση, ο υψηλότερος κρατικός δανεισμός αναμένεται να χρηματοδοτήσει επιδοτήσεις Ενέργειας και αυξημένες δαπάνες για αμυντική ενίσχυση, αλλά και βοήθεια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον οίκο, περίπου το 50% των πρόσθετων απαιτήσεων χρηματοδότησης των μελών της ΕΕ το 2022 θα προέλθει από «εργαλεία» που θα τεθούν σε εφαρμογή σύντομα, για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας (SURE) - πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020.
Αυτό σημαίνει ότι, σε εθνικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν επιπλέον 101-173 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 0,7%-1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των πιέσεων στην ενέργεια, την άμυνα και τις προσφυγικές ροές, ως αποτελέσματα από τη ρωσοουκρανική σύγκρουση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης