«Τρέχει» η Αυστραλία για την ανάπτυξη offshore αιολικών

«Τρέχει» η Αυστραλία για την ανάπτυξη offshore αιολικών
Τα υπεράκτια αιολικά έργα, ενώ είναι πιο περίπλοκα στην κατασκευή και λειτουργία, είναι συχνά σε θέση να αξιοποιήσουν ισχυρότερους και πιο «συνεπείς» ανέμους

Η αυστραλιανή Bass Strait-Gippsland έχει οριστεί στην Αυστραλία η περιοχή πρώτης προτεραιότητας για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων. Πρόκειται για το πρώτο βήμα ως προς την έκδοση άδειας για πιθανά έργα για την ανάπτυξη μαζικών αιολικών έργων στα ανοιχτά της βικτωριανής ακτής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις πρώτες υπεράκτιες αιολικές εξελίξεις της Αυστραλίας.

Η εν λόγω περιοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον υποψήφιων κατασκευαστών offshore αιολικών, ευελπιστώντας στην κατασκευή του έργου, με περισσότερα από 6.000 MW πιθανών έργων ήδη στο στάδιο ανάπτυξης.

Οι υποψήφιοι

Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι το Macquarie's Green Investment Group, που επιδιώκει να κατασκευάσει το  Great Southern Wine 1.000MW, το Energy Estate, το BlueFloat Energy 1.300MW Greater Gippsland και το τεράστιο έργο Star of the South, ισχύος 2.200MW. Η Alinta προτείνει επίσης ένα σημαντικό υπεράκτιο αιολικό έργο.

Το βασικό πλεονέκτημα των υπεράκτιων projects

Τα υπεράκτια αιολικά έργα, ενώ είναι πιο περίπλοκα στην κατασκευή και λειτουργία, είναι συχνά σε θέση να αξιοποιήσουν ισχυρότερους και πιο «συνεπείς» ανέμους - συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανάπτυξης ανεμογεννητριών μεγαλύτερης χωρητικότητας  και αποδίδοντας πολύ υψηλότερες αποδόσεις από ό,τι μπορούν γενικά να επιτευχθούν με τα χερσαία έργα.

Ο εντοπισμός έργων γύρω από την περιοχή Gippsland -που παραδοσιακά φιλοξενεί τους περισσότερους μεγάλους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα της Βικτώριας- θα μπορούσε να επιτρέψει στα υπεράκτια αιολικά έργα να χρησιμοποιήσουν υποδομές δικτύου και σύνδεσης στο δίκτυο μετά το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα.

Ο Tim Wilson, ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ της Αυστραλίας αναμένει περαιτέρω δηλώσεις περιοχών προτεραιότητας για την υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας.

«Η κυβέρνησή μας κατανοεί ότι ένας ισχυρός τομέας υπεράκτιας ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στην παροχή καθαρής και οικονομικά προσιτής ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανικούς καταναλωτές. Μια υπεράκτια βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης