Επικαιρότητα

Moody's: Από τι θα επηρεαστούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λόγω Ουκρανίας

Moody's: Από τι θα επηρεαστούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λόγω Ουκρανίας
Η Moody's υποβάθμισε πρόσφατα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2022 στο 3% από 5,2%
Υψηλή αβεβαιότητα χαρακτηρίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2022, λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αναφέρει η Moody's στην ετήσια ανάλυσή της για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εξηγεί τι θα κρίνει την αναβάθμιση ή όχι της ελληνικής οικονομίας και πως θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από το μάλλον απίθανο ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Όσον αφορά τις τράπεζες, η Moody's τονίζει ότι παρά την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η χαμηλή ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορία συνεχίζουν να τις επιβαρύνουν.

Τα στοιχεία που υποστηρίζουν το πιστωτικό προφίλ

Σύμφωνα με τη Moody's, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από συγκριτικά υψηλά επίπεδα πλούτου και από ισχυρή στήριξη από τους πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ.
Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από τον Ιούλιο του 2019 αρχίζει επίσης να έχει απτές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική.
Η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία είναι επίσης ενδεικτική της βελτιωμένης ανθεκτικότητας της οικονομίας σε κραδασμούς και η σημαντική χρηματοδότηση από την θα ενισχύσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Η ευνοϊκή δομή του δημόσιου χρέους, τα υψηλά επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων και οι ισχυροί δείκτες εξυπηρέτησης του χρέους ενισχύουν επίσης το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.
Η βασική πιστωτική πρόκληση είναι το αυξημένο βάρος του χρέους, το τέταρτο υψηλότερο μεταξύ όλων χωρών που αξιολογεί η Moody’s, έτσι, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του μετά το 2030 εξαρτάται από την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημοσιονομική σύνεση.
Η αντιστροφή των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι απίθανη, αλλά θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να γίνουν πλήρως ορατά τα οφέλη από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης.
Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο χρηματοπιστωτικό μέτωπο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης