Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Delphi Economic Forum: Η επόμενη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία αφήνει την Ε.Ε. διχασμένη

Delphi Economic Forum: Η επόμενη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία αφήνει την Ε.Ε. διχασμένη

Ο καταλυτικός ρόλος του επαναπροσδιορισμού της σχέσης Γαλλίας-Γερμανίας.
Η γαλλική πρόταση για εμπάργκο στη Ρωσία και η απόφαση για επανεξοπλισμό της Γερμανίας

Η επόμενη ημέρα στις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στις σχέσεις Γερμανίας και Γαλλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των πάνελ του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται στους Δελφούς, 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.


Η συζήτησε ξεκίνησε με την Δρα Svitlana Kovalchuk, Εκτελεστική Διευθύντρια της Yalta European Strategy, η οποία, ως Ουκρανή, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της, η οποία έχει πλέον καταστραφεί από τη Ρωσική εισβολή. Μάλιστα, δεν απέφυγε να αναδείξει το έλλειμμα εμπιστοσύνης, τόσο προς το ΝΑΤΟ όσο και προς την Ε.Ε. Όπως δήλωσε η ίδια “η Ουκρανία αυτή τη στιγμή ζητά όπλα από όλο τον κόσμο, θέλει πραγματική στήριξη. Η Ουκρανία πίστεψε και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αλλά σήμερα λαμβάνουμε έλλειψη εμπιστοσύνης”. Ο Ουκρανικός λαός, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπερασπίζεται την πατρίδα του και θα πρέπει ο κόσμος να στηρίξει την Ουκρανία, αλλιώς αυτή η βία και ο πόλεμος θα επεκταθεί.

Με σαφή τρόπο τοποθετήθηκε ο Δρ Benedikt Franke, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μονάχου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είπε, αποτελεί σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευκαιρία αφύπνισης, κυρίως για τη Γερμανία. Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και σε αυτό θα παίξουν ρόλο η διαμόρφωση της σχέσης του Γαλλο-Γερμανικού πυλώνα και η απόφαση της Γερμανίας για τον επανεξοπλισμό της. Η Γερμανία βρίσκεται πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και την Ευρωατλαντική Συμμαχία, η Γαλλία επιθυμεί μια πιο ανεξάρτητα αμυντικά Ευρώπη. Εδώ θα πρέπει οι δύο δυνάμεις, Γερμανία και Γαλλία να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις, όταν μάλιστα βλέπουν ότι ακόμα και οι ίδιες οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει πιο ισχυρό, με μια πιο ισχυρά εξοπλισμένη Ευρώπη. Για το αν θα πρέπει η Γερμανία να συμφωνήσει με τις κυρώσεις και να προχωρήσει στο εμπάργκο προς τη Ρωσία, εδώ θα πρέπει να χαρτογραφηθεί το κόστος που θα υποστεί ο Γερμανικός λαός. Ο ρόλος των ηγετών είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού τους, πέραν από το δίκαιο των άλλων χωρών.

Για τον Μολδαβό Chiril Gaburici από το NIzami Ganjavi International Center, ανέδειξε το πρόβλημα και τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης, είτε αυτές είναι γεωπολιτικές, είτε ενεργειακές, στο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ κρατών. Η παγκοσμιοποίηση, όπως εξήγησε ο ίδιος, παγίωσε επενδυτικές, γεωπολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις, οι οποίες, όμως, σήμερα πρέπει να αλλάξουν. Η ανάγκη για περισσότερα όπλα και για μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν έκφραση της έλλειψης εμπιστοσύνης. Η Μολδαβία βρίσκεται στη λίστα προς ένταξη στην Ε.Ε. και προετοιμάζεται για αυτό. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν ενταχθεί όταν ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, διότι υπάρχουν θολά σημεία. Υπάρχει έλλειψη ειλικρίνειας, είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή απεξάρτηση στην Ε.Ε., υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει αλλά θα πάρει χρόνο. Μόνο αν γυρίσουμε όλοι σελίδα και συμφωνήσουμε σε νέες βάσεις ανάπτυξης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα περιορίσουμε τα κόστη για την άμυνα και θα αυξηθούν οι πράσινες επενδύσεις.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Απόκης από την ΕΡΤ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης