Ørsted: Εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στη Σκωτία - Τι αναφέρει για βύθιση ανεμογεννήτριας

Ørsted: Εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στη Σκωτία - Τι αναφέρει για βύθιση ανεμογεννήτριας
Το project αυτό έχει λειτουργεί ως «σκαλοπάτι» για την τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας, παρέχοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να προετοιμαστούν για εμπορικές ευκαιρίες

Σε κοινοπραξία αιολικής ενέργειας που ιδρύθηκε από τους Simply Blue Group και Subsea 7 εντάχθηκε η Ørsted με στο την εξαγορά του πλειοψηφικού μεριδίου στο υπεράκτιο έργο Salamander της Σκωτίας.

Το εν λόγω project με συνολική ισχύ 100 MW είναι ένα πρωτοποριακό πλωτό αιολικό έργο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Σκωτίας. Επίσης, θα αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες στα υπεράκτια αιολικά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η Ørsted θα κατέχει μερίδιο 80% στο έργο μαζί με τον μειοψηφικό εταίρο της JV Subsea 7.

«Χαίρομαι που συμφωνήσαμε με την Simply Blue να γίνουμε εταίρος σε αυτό το πολλά υποσχόμενο έργο, το οποίο επεκτείνει περαιτέρω τη δέσμευση της Ørsted στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια και θα παρέχει πολλές γνώσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο ScotWind και σε άλλα πλωτά αιολικά έργα. Θέλουμε να αναδείξουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Martin Neubert, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος Εμπορίου του Ομίλου.

Ο στόχος

Το project αυτό έχει λειτουργεί ως «σκαλοπάτι» για την τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας, παρέχοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να προετοιμαστούν για εμπορικές ευκαιρίες. Το έργο Salamander ακολουθεί άλλα τέτοια έργα που αναπτύσσει η Simply Blue Group με σημαντικούς φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας σε όλη την Ιρλανδία και την Ουαλία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Simply Blue Group, Sam Roch-Perks υπογράμμισε ότι: «Η Ørsted είναι κορυφαίος παίκτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φέρνει σημαντική τεχνογνωσία στο διάσημο έργο Salamander. Η Σκωτία είναι μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στον πλανήτη για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών έργων και ανυπομονούμε για τη συνεργασία με την Ørsted σε αυτό το συναρπαστικό και σημαντικό έργο».

Ο John Evans, Διευθύνων Σύμβουλος της Subsea 7, δήλωσε: «Η πρόθεση από την αρχή ήταν να καθιερωθεί το Salamander ως ένα έργο που θα ενδιέφερε σημαντικούς παίκτες στην υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια. Το έργο θα είναι ένα βασικό βήμα προς την εκπλήρωση των φιλοδοξιών για την πλωτή αιολική υπεράκτια στη Σκωτία, η οποία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και στο ταξίδι προς το καθαρό μηδέν. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχουμε στην Ørsted ως εταίρος και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την επιδίωξη αυτής της συναρπαστικής ευκαιρίας»

Η σύσταση για «Ζώνη απαγόρευσης ιστιοπλοΐας»

Τέλος, σημειώνεται το αίτημα της Orsted στις αρμόδιες Αρχές για τη δημιουργία «Ζώνης απαγόρευσης ιστιοπλοΐας» σε ορισμένα από τα υπεράκτια αιολικά της πάρκα. Αυτό γιατί σημειώθηκε πρόσφατα μια καταστροφική βλάβη σε ανεμογεννήτριά υπεράκτιου αιολικού της πάρκου στη Δανία.

Συγκεκριμένα, στη θάλασσα κατέληξαν ένας ρότορας και τρία πτερύγια από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Anholt 400 MW. Από το ατύχημα δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά ο Όμιλος ζητά να δημιουργηθούν «ζώνες απαγόρευσης απόπλου» σε όλα τα υπεράκτια αιολικά της πάρκα που χρησιμοποιούν την ίδια τουρμπίνα με το Anholt.

«Μέχρι στιγμής, η έρευνα δεν έχει επισημάνει μια συστημική αιτία του ζητήματος, αλλά λάβαμε αυτό το προληπτικό βήμα καθώς η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Τα περιουσιακά στοιχεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά με τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας και οι πελάτες στις σχετικές αγορές δεν θα επηρεαστούν» τόνισε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης