Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απώλειες 4-5 δισ. δολ. «βλέπει» η Shell μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία

Απώλειες 4-5 δισ. δολ. «βλέπει» η Shell μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία
Σύμφωνα με τον Όμιλο, οι απομειώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τα κέρδη του

Η αποχώρηση από τη Ρωσία θα κοστίσει στη Shell σχεδόν 5 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία σήμερα το πρωί. Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανέφερε ότι αναμένει απομειώσεις ύψους 4 με 5 δισ. δολάρια μετά τους φόρους για το πρώτο τρίμηνο του 2022, μετα την απόφαση να φύγει από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην ουκρανία.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι θα εκχωρήσει τις ρωσικές επιχειρήσεις σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή του Vladimir Putin στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ενώ συνέχιζε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο για τις εμπορικές της δραστηριότητες, σύντομα αναγκάστηκε να το διακόψει, επίσης, μετά την οργή για τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό εξαγωγών ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, η Shell ανακοίνωσε ότι οι απομειώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τα κέρδη της, καθώς αναμένει ότι θα ενισχυθούν οι δραστηριότητές της στο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Μάλιστα, τα κέρδη της από το πετρέλαιο θα είναι «πολύ πιο υψηλά» το πρώτο τρίμηνο του 2022 (10,23 δολάρια ανά βαρέλι), σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (6,55 δολάρια ανά βαρέλι).

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράζει πλέον ρωσικό αργό πετρέλαιο, ότι θα κλείσει τα πρατήρια καυσίμων και θα σταματήσει την πώληση τα των αεροπορικών καυσίμων και των λιπαντικών της στη Ρωσία. Η εταιρεία είχε ήδη δεσμευτεί να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της με τη ρωσική Gazprom και τις συνδεδεμένες σε αυτήν εταιρείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης