Επικαιρότητα

Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ): Ανάπτυξη 2,8% - 3,8% το 2022 από 4,2%

Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ): Ανάπτυξη 2,8% - 3,8% το 2022 από 4,2%
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις προοπτικές και έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις
Ανάπτυξη 3,8% για την ελληνική οικονομία προβλέπει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2022, από 4,2% προηγουμένως, σύμφωνα με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις προοπτικές και έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.Το δυσμενές σενάριο κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,8% το 2022.

Τα σενάρια για ανάπτυξη και πληθωρισμό 

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται το 2022 να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από την αρχική πρόβλεψη (4,8%). Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ περιορίζεται σε 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές σενάριο, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των διαταράξεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, καθώς και την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού σε 5,2%, ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση σε 7%. Το 2023 αναμένεται αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης