Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πλήρη εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου ζητούν ευρωβουλευτές

Πλήρη εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου ζητούν ευρωβουλευτές

 Τι αναφέρει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 19 αποχές την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ζητούν πρόσθετα τιμωρητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του «άμεσου πλήρους εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου».

Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και από μια στρατηγική για την «αναίρεση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και απομακρύνει πλήρως τα στρατεύματά τηςαπό το έδαφος της Ουκρανίας».

Στο ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την αγανάκτησή του για τις ωμότητες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων και απαιτεί να λογοδοτήσουν οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου.

Εξαίρεση της Ρωσίας από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς

"Οι υφιστάμενες κυρώσεις πρέπει τώρα να εφαρμοστούν πλήρως και αποτελεσματικά σε ολόκληρη την ΕΕ και από τους διεθνείς συμμάχους της ΕΕ κατά προτεραιότητα, επιμένουν οι ευρωβουλευτές. Καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως η UNHRC, η Ιντερπόλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η UNESCO και άλλοι, «κάτι που θα ήταν ένα σημαντικό σημάδι ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιστρέψει τις συνηθισμένες δραστηριότητές της στο επιτιθέμενο κράτος».

Για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι κυρώσεις, το Κοινοβούλιο ζητά να εξαιρεθούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, να απαγορευτεί η είσοδος στα χωρικά ύδατα της ΕΕ και ο ελλιμενισμός σε λιμάνια της ΕΕ γιαόλα τα πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία και οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Οι ευρωβουλευτές απαιτούν επίσης την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή τους ολιγάρχες που συνδέονται με το καθεστώς του Πούτιν, τους πληρεξουσίους και τους αχυροφόρους τους, καθώς και εκείνων στη Λευκορωσία που συνδέονται με το καθεστώς του Λουκασένκο».

Υποδεικνύοντας τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, το ψήφισμα απαιτεί οι κυρώσεις στη Λευκορωσία να αντικατοπτρίζουν εκείνες που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας προκειμένου να κλείσουν τυχόν παραθυράκια που επιτρέπουν στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια του Λουκασένκο για να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν

Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στις συγκλονιστικές φρικαλεότητες, «που αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην Μπούχα, και την πλήρη ή σχεδόν πλήρη καταστροφή της Μαριούπολης, της Βολνοβάκα και άλλων πόλεων και χωριών. Τονίζουν ότι οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν και ζητούν τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία.

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι παραδόσεις όπλων πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν ώστε να επιτραπεί στην Ουκρανία να αμυνθεί αποτελεσματικά. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν περαιτέρω αμυντική βοήθεια που παρέχεται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεμονωμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και συλλογικά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης.

Σημειώνοντας ότι σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και περισσότερα από 4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του πολέμου, οι ευρωβουλευτές ζητούν ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων που φεύγουν από τους βομβαρδισμούς και τα δίκτυα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία για να να ενισχυθεί.

Καταδικάζουν τη ρωσική ρητορική που υπαινίσσεται ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταφύγουν στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τονίζουν ότι οποιαδήποτε τέτοια ανάπτυξη θα είχε τις σοβαρότερες συνέπειες".

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης