Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ προς ΕΕ: Δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί η πιθανή απώλεια ρωσικού εφοδιασμού πετρελαίου

ΟΠΕΚ προς ΕΕ: Δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί η πιθανή απώλεια ρωσικού εφοδιασμού πετρελαίου

 Συνομιλίες στη Βιέννη αξιωματούχων ΕΕ και ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ διαμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα ότι οι τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα από τα χειρότερα σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου και θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν αυτοί οι όγκοι, ένδειξη ότι δεν θα αντλήσει περισσότερο.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συνομιλίες στη Βιέννη με εκπροσώπους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών εν μέσω εκκλήσεων προς τον όμιλο να αυξήσει την παραγωγή και καθώς η ΕΕ εξετάζει πιθανές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Θα μπορούσαμε να δούμε την απώλεια άνω των 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, ως αποτέλεσμα των τρεχουσών και μελλοντικών κυρώσεων ή άλλων εθελοντικών ενεργειών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του που είδε το Reuters.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προοπτικές ζήτησης, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί μια απώλεια σε όγκους αυτού του μεγέθους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε την έκκλησή της στη συνάντηση προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να εξετάσουν εάν μπορούν να αυξήσουν τις παραδόσεις για να βοηθήσουν στη μείωση των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι εκπρόσωποι της ΕΕ τόνισαν επίσης ότι ο ΟΠΕΚ έχει ευθύνη να εξασφαλίσει ισορροπημένες αγορές πετρελαίου, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Έκκληση για άνοδο της παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ αντιστάθηκε στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να αντλήσει περισσότερο αργό για να μειωθούν οι τιμές, οι οποίες έφθασαν σε υψηλό 14 ετών τον περασμένο μήνα αφότου η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση με τον ΟΠΕΚ, η ΕΕ είπε ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να παράσχει περισσότερη παραγωγή από την πλεονάζουσα δυναμικότητά του, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΠΕΚ που είδε το Reuters.

Ωστόσο, ο Barkindo επεσήμανε ότι η τρέχουσα εξαιρετικά ασταθής αγορά ήταν αποτέλεσμα "μη θεμελιωδών παραγόντων" εκτός του ελέγχου του ΟΠΕΚ, μήνυμα ότι ο όμιλος δεν θα αντλήσει περισσότερο.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αποτελείται από τον ΟΠΕΚ και άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 432.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, ως μέρος της σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών παραγωγής που έγιναν κατά τη χειρότερη περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Η συνάντηση ΕΕ-ΟΠΕΚ το απόγευμα της Δευτέρας ήταν η τελευταία σε έναν διάλογο που ξεκίνησε μεταξύ των δύο πλευρών το 2005.

Κυρώσεις

Το ρωσικό πετρέλαιο έχει αποκλειστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ μέχρι στιγμής. Αλλά αφού το μπλοκ των 27 χωρών συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα - το πρώτο του που στοχεύει στον ενεργειακό εφοδιασμό - ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι επόμενο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει προτάσεις για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας τη Δευτέρα σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αν και δεν υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εξαρτώνται λιγότερο από τις ρωσικές προμήθειες από την Ευρώπη, έχουν ήδη απαγορεύσει τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία.
Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς το αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής τους και της πιθανότητας να ωθήσουν τις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

Η ΕΕ αναμένει ότι η χρήση πετρελαίου της θα μειωθεί κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων πολιτικών της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής - αν και βραχυπρόθεσμα, ένα εμπάργκο θα πυροδοτούσε την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου με εναλλακτικές προμήθειες.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης