Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,3% για Nasdaq και S&P- Κέρδη 1,7% για τον energy sector - Άνοδος 6% για το πετρέλαιο

Wall Street: Πτώση 0,3% για Nasdaq και S&P- Κέρδη 1,7% για τον energy sector - Άνοδος 6% για το πετρέλαιο
88 μονάδες έχασε ο Dow
Απώλειες στη Wall Street την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η έκθεση έδειξε άλλη μια απότομη αύξηση των τιμών τον περασμένο μήνα.


Ο Dow Jones υποχώρησε 88 μονάδες ή 0,26%, στις 34,220 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,34% στις 4,397 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 1,72% στις 596,98 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 0,30% στις 13,371 μονάδες.

Οι κύριοι δείκτες κινήθηκαν απότομα υψηλότερα στην έναρξη της συνεδρίασης, με τον Dow να σημειώνει ράλι έως και 361,89 μονάδες, ή 1,1%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο έως και 1,3% και 2%, αντίστοιχα, στα υψηλά της ημέρας. Η Wall Street προσπαθούσε να ανακάμψει από τις μεγάλες απώλειες που υπέστη κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι τιμές καταναλωτή για τον Μάρτιο αυξήθηκαν 1,2% σε μηνιαία βάση και 8,5% ετησίως, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, ο βασικός ΔΤΚ — ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας — αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο. Σημείωσε άνοδο 0,3% τον Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν άνοδο 0,5%. Οι βασικές τιμές σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 6,5%.

Τα υψηλά νούμερα πληθωρισμού αύξησαν τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία. Η Fed αύξησε τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο και αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι τεχνολογικές μετοχές έχασαν τα προηγούμενα κέρδη μετά την έναρξη της ημέρας. Η Microsoft και η Nvidia σημείωσαν πτώση 1% και 2%, αντίστοιχα.
Οι ενεργειακές μετοχές ακολούθησαν τις τιμές του πετρελαίου . Η Occidental Petroleum σημείωσε άνοδο 2,5%, η Devon Energy κέρδισε 4%, η Marathon Oil σημείωσε άνοδο 5,1% και η Chevron σημείωσε άνοδο 2,3%.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο καθώς η χαλάρωση ορισμένων περιορισμών COVID-19 από τη Σαγκάη αμβλύνει τις ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση και καθώς ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε ότι θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν οι πιθανές απώλειες προσφοράς από τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύθηκαν 6,26% στα 104,64 δολάρια, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε κατά 6,69% υψηλότερα στα 100,60 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια έχασαν περίπου 4% τη Δευτέρα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και άλλων υγρών που χάνονται σε περίπτωση κυρώσεων ή εθελοντικών ενεργειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για κανένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ορισμένοι υπουργοί Εξωτερικών είπαν ότι η επιλογή είναι στο τραπέζι.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης