Ενέργεια

Οικονομική «αιμορραγία» βλέπει η Γερμανία σε ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Οικονομική «αιμορραγία» βλέπει η Γερμανία σε ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου
Τι εκτιμούν ανώτατα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας
Σχετικά Άρθρα

Σοβαρούς κινδύνους εγκυμονεί για την γερμανική οικονομία το ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τόνισαν κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Μια ξαφνική διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού - ένα δυσμενές σενάριο και όχι η βασική προσδοκία των ινστιτούτων - θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στο 1,9% φέτος και θα οδηγήσει σε συρρίκνωση 2,2% το 2023, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Δυσάρεστες συνέπειες

Οι πρόεδροι τριών γερμανικών κοινοβουλευτικών επιτροπών ζήτησαν χθες (12/4) την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το συντομότερο δυνατό. Όμως, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί απορρίπτουν αυτή την ιδέα και είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τις συνέπειές της.

«Αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί απότομη ύφεση», δήλωσε ο Stefan Kooths, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας επιχειρηματικών κύκλων και ανάπτυξης στο Kiel Institute for the World Economy.

Η σωρευτική απώλεια του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2022 και το 2023 σε περίπτωση τέτοιου «παγώματος» της προσφοράς θα είναι πιθανότατα περίπου 220 δισεκατομμύρια ευρώ (238 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περισσότερο από το 6,5% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής, ανέφεραν τα πέντε ινστιτούτα. Στη μηνιαία έκθεσή του, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ενέχει σημαντικούς κινδύνους» για την οικονομία, αλλά ήταν δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις: «Εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου», τόνισε.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις

Παράλληλα, τα οικονομικά ινστιτούτα -το RWI στο Έσσεν, το DIW στο Βερολίνο, το Ifo στο Μόναχο, το IfW στο Κίελο και το IWH του Halle επιβεβαίωσαν τις αναθεωρημένες προβλέψεις τους. Ειδικότερα, μείωσαν την αρχική τους πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2022 για την οικονομία στο 2,7% από 4,8 % και προβλέπει ανάπτυξη 3,1% για το 2023.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός που οφείλεται στις τιμές της ενέργειας και η αβεβαιότητα που προκαλείται από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία είναι πιθανό να επιβαρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση. Οι εμπορικές ροές και οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, ανέφερε, προσθέτοντας: «Η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις παραμένει αντίστοιχα υψηλή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης