Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Videographic από την ΕΛΕΤΑΕΝ για την ενεργειακή κρίση

Videographic από την ΕΛΕΤΑΕΝ για την ενεργειακή κρίση
Η μόνιμη λύση στην ενεργειακή κρίση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Στο εικονογραφημένο videographic της ΕΛΕΤΑΕΝ, δίνονται απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία για την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε. Το videographic αποτελεί σύνοψη της ανάλυσης που έχει παρουσιάσει πρόσφατα της ΕΛΕΤΑΕΝ και έχει αναρτηθεί στο δικτυακό της τόπο και στο ask4wind

Το κόστος παραγωγής από Α.Π.Ε είναι σαφώς μικρότερο από τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά. Παραμένει επίσης σταθερό και δεν εξαρτάται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων.  Σήμερα, τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα, που ορίζουν την τιμή στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Ειδικά το 2021, η τιμή του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε και αυτό συμπαρέσυρε και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μόνιμη λύση στην ενεργειακή κρίση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο ήλιος και ο άνεμος είναι δωρεάν, έτσι το κόστος του ρεύματος από τις ανανεώσιμες εξαρτάται μόνο από το κόστος των ανεμογεννητριών ή των φωτοβολταϊκών που καταβάλλεται στην αρχή της επένδυσης. Επιπλέον, ενώ τα ορυκτά καύσιμα ακριβαίνουν, η καθαρή ενέργεια από τα νέα αιολικά γίνεται συνεχώς πιο φθηνή.

Τα αιολικά πάρκα ελαφραίνουν τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Χάρη στη διαφορά της υψηλής τιμής στην αγορά από το χαμηλό κόστος των αιολικών, δημιουργείται οικονομικό πλεόνασμα. Έτσι η Κυβέρνηση μπορεί και μεταφέρει πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την επιδότηση των λογαριασμών. Είναι η «Πίστωση ΤΕΜ» στα έντυπα των λογαριασμών μας.  Αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα, η σημερινή κρίση θα ήταν ακόμα πιο επαχθής για τα καταναλωτές.

Η πολιτεία πρέπει να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, με νέα αιολικά πάρκα, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και έργα αποθήκευσης ενέργειας, ώστε στον καταναλωτή να φτάνει περισσότερη, φθηνή, και καθαρή ενέργεια.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Αιολική Ενέργεια. Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος ρεύματος για όλους μας.
 
Μπορείτε να δείτε το videographic ΕΔΩ 
 
Δείτε πιο αναλυτικά στο νέο μύθο που προστέθηκε στο eletaen.gr και στο ask4wind με θέμα «H ενεργειακή μετάβαση είναι ακριβή και υπεύθυνη για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης