Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: To αυξανόμενο ενεργειακό κόστος απειλεί την BOTAS - Πιέσεις για αύξηση των τιμών

Τουρκία: To αυξανόμενο ενεργειακό κόστος απειλεί την BOTAS - Πιέσεις για αύξηση των τιμών

Η BOTAS εξακολουθεί να πωλεί φυσικό αέριο με έκπτωση, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις

 

Το αυξανόμενο παγκόσμιο ενεργειακό κόστος ενισχύει τις πιέσεις στον κρατικό εισαγωγέα ενέργειας της Τουρκίας BOTAS να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές καθώς βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση ακόμη και όταν οι κατασκευαστές διαμαρτύρονται ότι απειλούνται οι δραστηριότητές τους.

Ο διαχειριστής του αγωγού και η εμπορική εταιρεία χρειάστηκαν "ένεση" 100 δισεκατομμυρίων λιρών (6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) από το Υπουργείο Οικονομικών πέρυσι για να καλύψουν το έλλειμμά και οι απώλειες διευρύνθηκαν από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές της ενέργειας υψηλότερα, λένε αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, εισάγει σχεδόν όλες τις ενεργειακές της ανάγκες. Η BOTAS αγόρασε δισεκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα για να καλύψει τις αγορές της, διαβρώνοντας τα ήδη χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της τράπεζας, ενώ οι πληρωμές του Δημοσίου στην BOTAS διευρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, οποιαδήποτε αύξηση της τιμής που θα επιβάλει η BOTAS στην τουρκική βιομηχανία θα μπορούσε να βλάψει την προσπάθεια της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη με γνώμονα τις εξαγωγές, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει ανοδική πίεση στον πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το 60%.

Τέσσερις βιομήχανοι που αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους κλάδους με μεγαλύτερη ένταση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο χάλυβας, τα κεραμικά και το τσιμέντο, είπαν στο Reuters ότι το αυξανόμενο κόστος θα ανέβαζε τις τιμές των προϊόντων τους.

Μέχρι στιγμής η BOTAS έχει διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου προς τους καταναλωτές και τη βιομηχανία πολύ κάτω από τα 830 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα που πληρώνει τον Απρίλιο. Ανακοίνωσε ότι οι πιο πρόσφατες αυξήσεις των τιμών της την 1η Απριλίου εξακολουθούν να αφήνουν τα νοικοκυριά με ουσιαστική επιδότηση 70%.

"Η BOTAS έχει παράσχει σημαντική υποστήριξη σε νοικοκυριά, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές εταιρείες. Σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ευρώπη, πριν από την αύξηση των τιμών, η βιομηχανία και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πλήρωναν το ένα όγδοο της τιμής και τα νοικοκυριά πλήρωναν το ένα εικοστό της τιμής", δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Τώρα η BOTAS εξακολουθεί να κάνει σοβαρές απώλειες, αλλά αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική και οι επιδοτήσεις συνεχίζονται».

Aπώλειες

Από τα τέλη του 2020 η BOTAS αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία κατά 568% , σύμφωνα με το Reuters. Αυτό αντανακλά μια πτώση 49% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου εκείνη την περίοδο, πέρα ​​από την αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας.
"Παρά τις αυξήσεις, η BOTAS έχασε δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Εάν συνεχιστούν τα τρέχοντα μεγέθη για το υπόλοιπο του έτους, η απώλεια αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά", ανέφερε μια πηγή κοντά στο θέμα.

Τα προβλήματα ισολογισμού της BOTAS σήμαιναν ότι, ακόμη και με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Δημοσίου ύψους 14,7 δισεκατομμυρίων λιρών τον Φεβρουάριο, αντιμετωπίζει πλέον δυσκολίες δανεισμού από τις τράπεζες.

Το κόστος των εισαγωγών ενέργειας της Τουρκίας διπλασιάστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τα 16,6 δισ. δολάρια, συμβάλλοντας στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της Άγκυρας κατά 135%.

Μόνο τον Φεβρουάριο, η BOTAS και άλλες κρατικές οντότητες αγόρασαν συνάλλαγμα ρεκόρ 5,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα.

Οι βιομήχανοι ζήτησαν από την κυβέρνηση υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ 18% της Τουρκίας, για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου, είπε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα αντικατοπτρίζονται στις τιμές των αγαθών, οδηγώντας τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα και περιορίζοντας την ανταγωνιστικότητα των τουρκικών επιχειρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης