Ενέργεια

Πρωθυπουργός: Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση θα δώσουμε εμείς για το ενεργειακό κόστος

Πρωθυπουργός: Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση θα δώσουμε εμείς για το ενεργειακό κόστος
Σκέρτσος: Μέχρι τον Μάϊο νέος μηχανισμός για την κάλυψη του υπερβολικού κόστους στο ενεργειακό
Δεσμεύομαι, ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας  από το βήμα του 2ου προσυνέδριου της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο,

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως είναι «σταθερός προορισμός η ισχυρή Ελλάδα της ανάπτυξης για όλες τις Ελληνίδες για όλους του Έλληνες» και συνέχισε:

Συνεπείς πάντα στο πρόγραμμά μας και πάντα έτοιμοι να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες. Ένα ζωντανό κόμμα που συμβαδίζει με την αληθινή ζωή. Παραλληλισμός που αποτυπώνει τους δύο δρόμους που θα κληθούν να διαλέξουν οι πολίτες στις εκλογές. Δεν συγκρινόμαστε με τους προκατόχους μας στην εξουσία. Αναμετρόμαστε κάθε μέρα με τα προβλήματα των πολιτών και τα πολλά απρόοπτα που μας έτυχαν αυτά τα 3 χρόνια.

Ποιος τελικά δικαιώθηκε για τις επιλογές του. Μια καθημερινότητα η οποία επιβαρύνει μια διεθνής έκρηξη. Αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και στα εμπόδια που μας κληρονόμησε η πανδημία και στα παράλληλα προβλήματα. Πότε στον Έβρο, πότε στο Αιγαίο και πότε απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδίσει

«Αντέξαμε και προχωρήσαμε όπως θα αντέξουμε και τώρα. Η αγωνία του πολίτη είναι και η δική μου καθημερινή έγνοια» τόνισε ο Κυρ.Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην ενεργειακή αναστάστωση και τις πολλές ανατιμήσεις, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αντέταξε αμέσως το θώρακα της στήριξης από τον Σεπτέμβριο».

«Με ρωτούν αν αυτά αρκούν. Πρώτος θα απαντήσω πως όχι, γιατί όταν η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου η οποία έφτασε να διπλασιαστεί, τότε ακόμα και τη μισή αύξηση να καλύψει το κράτος πάλι πανάκριβος θα θεωρείται ο λογαριασμός. Ενώ οι ανατιμήσεις μεταφέρονται σε όλο και περισσότερα προϊόντα. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε όποιον επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αισχροκερδίσει» υπογράμμισε.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει 4 δισ. σε αυτή τη μάχη και εξήγησε «Ψηφίσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό προσθέτοντας 2 δισ. Θα έχουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες και ΑΜΕΑ θα λάβουν την επόμενη Τετάρτη 200 ευρώ για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα. Συνεχίζονται οι μέριμνες για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως «κανένα εθνικό ταμείο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος συνεχιζόμενης κρίσης και πολέμου» και τόνισε: «Η χώρα μας πρωτοστατεί στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής. Στα εμβόλια αγοράσαμε όλοι μαζί σε καλύτερες τιμές. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το φυσικό αέριο. Υπάρχουν και αδιάθετοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξέρω ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάσταχτο. Δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Μεταμορφώνουμε την εθνική μας οικονομία ώστε από καθυστερημένος οδοιπόρος να είναι πρωταγωνιστής

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και τρόπο που τις αντιμετώπισε η κυβέρνηση. «Όλο αυτό το διάστημα που η ΝΔ βρίσκεται στο τιμόνι του τόπου αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Δεν θέλω όμως σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τι έχουμε πετύχει. Διότι αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια η Ελλάδα μεγάλωσε και δυνάμωσε» σημείωσε και προσέθεσε:

Υπάρχει δρόμος που φέρνει στη χώρα επενδύσεις και στους εργαζόμενους δουλειές. Είχα πριν από λίγες ημέρες ζητήσει από το επιτελείο μου τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αξίζει να κάνει κανείς αυτή την άσκηση για να διαπιστώσει πόσο συνεπείς είμαστε. Είχαμε πει για μειώσεις φόρων, το κάναμε. Το είπαμε, το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές. Το είπαμε, το κάναμε σχεδόν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ισχύει ακόμα μειωμένος ΦΠΑ σε μία σειρά από αγαθά και υπηρεσίες. Τον Δεκέμβριο δόθηκε διπλό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν μπορώ να παραλείψω την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους ενώ μείωση είχαν και οι άλλες ηλικιακές ομάδες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για συνδυασμό οικονομικής ανακούφισης με την αναπτυξιακή στόχευση της πολιτικής της κυβέρνησης: «Η οικονομία μας το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία με έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Πήραμε τη σημαντική και συμβολική απόφαση να ξεπληρώσουμε δύο χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ. Είχαμε μιλήσει προεκλογικά για ανάπτυξη για όλους. Δεν αλλάζουμε απλά, μεταμορφώνουμε την εθνική μας οικονομία ώστε από καθυστερημένος οδοιπόρος να είναι πρωταγωνιστής.

Υπάρχει μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και πρώτο της μέλημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά. 250.000 νέες θέσεις εργασίας, αποκλίμάκωση της ανεργίας. Φέτος μόνο από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα επιδοτήσουμε 100.000 νέες θέσεις. Ξεκινά ο θεσμός του πρώτου ενσήμου».

Συνεχίζοντας την αναφορά με τα μέτρα για τη στήριξη της εργασίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: Από 1ης Ιουλίου εφαρμόζεται η κάρτα εργασίας. Τέλος στις αυθαιρεσίες του εργοδότη, ο εργαζόμενος θα αμείβεται για το χρόνο που δουλεύει. Οι εργατοτεχνίτες έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπαλλήλους και όσοι απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες προστατεύονται. Τα παιδιά που δουλεύουν ντελίβερι, πρέπει ο εργοδότης να τους παρέχει κράνος και στολή. Αυτές είναι προοδευτικές πολιτικές που στηρίζουν τους πιο αδύναμους. Η παρενόχληση πια τιμωρείται στο χώρο εργασίας. Καθιερώσαμε για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας.

Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης, είμαστε με την Ουκρανία

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη θέση της Ελλάδας.

«Θα μπορούσα να μιλώ ώρες για πτυχές της κυβερνητικής μας πολιτικής. Να μιλήσω λίγο σήμερα και να επιμείνω σε αυτό που ονομάζω πατριωτισμό της ευθύνης. Κρίσιμη επιλογή που ενδυναμώνει τη θέση της χώρα σε ένα ολοένα πιο ασταθές περιβάλλον. Ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν ούτε ίσες αποστάσεις ούτε αμήχανα "ναι μεν αλλά". Για την Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα αρχής όταν μια χώρα εισβάλλει ένοπλα. Δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατικής τάξης καθώς ένα αυταρχικό καθεστώς επιχειρεί να επιβληθεί σε μια άλλη κυβέρνηση άλλης χώρας, νόμιμα εκλεγμένη» σημείωσε.

Στο ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα είπε πως «απαντούν τα λόγια του Εθνάρχη μας, του Ελευθερίου Βενιζέλου όταν ο Γερμανός πρέσβης το 1915 του ζήτησε να υπαναχωρήσει από την τότε συμμαχία μας με τη Σερβία. ”Το έθνος μου είναι μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία” απάντησε ο Ελ. Βενιζέλος» και τόνισε:

«Η θέση μας είναι καθαρή γιατί καθαρή είναι και η ιδεολογία μας. Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης, είμαστε με την Ουκρανία γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και ξέρουμε να αμυνόμαστε για αυτήν. Ναι , είμαστε με τη Δύση γιατί είμαστε μέρος της και μέρος του πολιτισμού της. Μην περιμένετε από εμένα μισόλογα. Είμαστε με την Ελευθερία, είμαστε με τη Δημοκρατία,είμαστε με την Ειρήνη».

Σκέρτσος: Μηχανισμός μέχρι τον Μάιο

«Παράθυρο» για επιπλέον μηχανισμό απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια, εντός του Μαΐου
άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον τ/σ "Σκάι".

Επί λέξει σημείωσε, «ζόρια είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, αλλά μελετάμε μηχανισμούς για να απορροφήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και τα τιμολόγια. Αυτά είναι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, προς τον Μάιο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είχε πει, «κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν είναι ελληνικό, γνωρίζουμε το μηχανισμό που το έχει προκαλέσει».

Επαναλαμβάνοντας επίσης ότι «στην Ελλάδα έχουμε ενεργοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, από το φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει στοχευμένες παροχές», σημείωσε επιπλέον: Καλύπτουμε το 70-80% των αυξήσεων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και το 50% των αυξήσεων στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις αυξήσεις, είναι πολύ μεγάλες. Το συνολικό κόστος των επιβαρύνσεων στην οικονομία προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, τα μεγέθη είναι τεράστια.
Μέχρι τώρα έχουμε δώσει ένα σημαντικό ποσό ενισχύσεων, προσπαθούμε να είναι στοχευμένο στους πιο ευάλωτους», ανέφερε ενώ για τις επιχειρήσεις ειδικότερα, τον Απρίλιο δίνεται αναδρομική ανακούφιση από τον Ιανουάριο.

www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης