Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Έγγραφο προς τα κράτη - μέλη αποτρέπει την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

ΕΕ: Έγγραφο προς τα κράτη - μέλη αποτρέπει την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια
Ο μηχανισμός πληρωμών που εισάγει το Διάταγμα Πούτιν οδηγεί σε παραβίαση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων που έχει εγκρίνει η ΕΕ
Έγγραφο για την νομική ερμηνεία της πληρωμής σε ρούβλια έχει αποστείλει η ΕΕ προς τα κράτη - μέλη τεκμηριώνοντας ότι αυτή η διαδικασία στερεί από τις ευρωπαϊκές εταιρίες κάθε έλεγχο κατά τη στιγμή της πραγματικής καταβολής των οφειλών τους και εισάγει απρόβλεπτα πρόσθετα κόστη, τα οποία εξαρτώνται από την μονομερή απόφασή του».

Η κατ αρχήν ερμηνεία της νομικής υπηρεσίας της ΕΕ είναι ότι ο μηχανισμός πληρωμών που εισάγει το Διάταγμα Πούτιν οδηγεί σε παραβίαση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων που έχει εγκρίνει η ΕΕ.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τo νέο αυτό πλαίσιο, σύμφωνα με την νομική υπηρεσία της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα "επιτρέπει στο ρωσικό κράτος μέσω ιδρυμάτων όμως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ελέγχει μόνο του πότε και πως ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις πληρωμής. Η διαδικασία στερεί από τις ευρωπαϊκές εταιρίες κάθε έλεγχο κατά τη στιγμή της πραγματικής καταβολής των οφειλών τους και εισάγει απρόβλεπτα πρόσθετα κόστη, τα οποία εξαρτώνται από την μονομερή απόφασή του».

Ο τρόπος που εκτελείται η πληρωμή βάσει του Διατάγματος, καταλήγει αυτή « να μην ολοκληρώνεται στο νόμισμα που καθορίζεται στη σύμβαση τη δεδομένη στιγμή που κατατίθενται στους λογαριασμούς των αγοραστών της ΕΕ της Τράπεζας ή του χρηματοπιστωτικού φορέα που προβλέπεται στη σύμβαση , αλλά μόνο σε μια άγνωστη και απροσδιόριστη στιγμή, από το σημείο που το ξένο νόμισμα κατατεθεί στον πρώτο ειδικό λογαριασμό, μετατρέπεται σε ρούβλια και πιστώνεται στο δεύτερο ειδικό λογαριασμό που άνοιξε στην GazproBank».

«Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το ρωσικό κράτος μέσω της Κεντρικής του Τράπεζας έχει τον απόλυτο έλεγχο στο ξένο νόμισμα (σε εκείνο το σημείο εξακολουθεί να είναι στην ιδιοκτησία των αγοραστών της ΕΕ ) το οποίο μπορεί να χειραγωγήσει αποκλειστικά προς όφελός του» , επισημαίνει η νομική υπηρεσία της Κομισιόν, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρόκειται για μια προκαταρκτική ανάλυση τεχνικής φύσης και ότι θα ακολουθήσουν άλλες οδηγίες.

Το γεγονός ότι ο νέος μηχανισμός πληρωμής μπορεί να παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχει προκαλέσει αναστάτωση στις ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως και των ελληνικών.
Αναμένονται οι κινήσεις των ελληνικών ομίλων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης