Ενέργεια

Ουγγαρία: Ζητά λεπτομέρειες από την ΕΕ για τις κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία

Ουγγαρία: Ζητά λεπτομέρειες από την ΕΕ για τις κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία

Η χώρα εισάγει περίπου το 80% του αερίου και το 65% του πετρελαίου που χρειάζεται από τη Ρωσία

 

Η Ουγγαρία θέλει να δει τις λεπτομέρειες της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία προτού αποφασίσει αν θα τις μπλοκάρει ή όχι, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία αντιτάσσεται σφόδρα σε ένα εμπάργκο αερίου και πετρελαίου, το οποίο κατά τη Βουδαπέστη θα καταστρέψει την ουγγρική οικονομία.

Η χώρα εισάγει περίπου το 80% του αερίου και το 65% του πετρελαίου που χρειάζεται από τη Ρωσία, με τα διυλιστήρια της MOL στη Σαζαλομπάτα και την Μπρατισλάβα, στη Σλοβακία, να επεξεργάζονται κυρίως ρωσικό πετρέλαιο αυτή τη στιγμή.

Η Γερμανία θα σταματήσει να εισάγει αέριο από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Εναλλακτική

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια της Μπέρμποκ, και αν η Ουγγαρία θα προβάλει βέτο σε κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, ο προσωπάρχης του Ορμπάν Γκεργκέλι Γκούλας είπε: «Θα θέλαμε να δούμε τι είδους προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι και αν υπάρχει μια εναλλακτική για να αντικαταστήσει τους πόρους που έρχονται από τη Ρωσία».

Ο Γκούλας πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές αερίου, δεν υπάρχει τέτοια εναλλακτική στο προβλέψιμο μέλλον.
«Όχι μόνο η ουγγρική, αλλά και η γερμανική οικονομία θα καταστραφούν και θα διολισθήσουν σε βαθιά ύφεση χωρίς το ρωσικό αέριο... άρα οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό, ή ηθικολογία, δεν έχει νόημα», είπε.

«Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η κατάσταση δεν είναι σημαντικά πιο ευνοϊκή, αλλά υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές», πρόσθεσε.

Ο Γκούλας είπε πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, ή μέχρι ένα χρόνο και εκατοντάδες χιλιάδες φιορίνια προκειμένου να προσαρμοστούν τα διυλιστήρια της MOL ώστε μπορούν να επεξεργάζονται άλλο πετρέλαιο εκτός από το ρωσικό.

«Χρειαζόμαστε υπεύθυνες αποφάσεις αν θέλουμε να εισάγουμε οποιεσδήποτε κυρώσεις. Πρέπει να δείξουμε από πού μπορούμε να εισάγουμε τους ενεργειακούς πόρους που θα μας δώσουν, σε τι ποσότητες... και ποιος θα πληρώσει γι΄αυτό. Δεν μπορούμε να το δούμε αυτό σήμερα, και ως εκ τούτου θα ήταν ανεύθυνο να μιλάμε γι΄αυτές τις επιπλέον κυρώσεις», είπε ο Γκούλας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε πετρέλαιο, παρέχοντας το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ το 2020.

Οι κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο θεωρούνται ως μέτρο ύστατης καταφυγής σε μια ενδεχόμενη δέσμη ενεργειακών μέτρων της ΕΕ, λόγω της εξάρτησης της Ευρώπης από αυτό για βιομηχανική χρήση και για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης