Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 2% για τον Nasdaq, 1,4% για τον S&P και 3,1% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 2% για τον Nasdaq, 1,4% για τον S&P και 3,1% για τον energy sector
368 μονάδες έχασε ο Dow
Απώλειες στη Wall Street την Πέμπτη, καθώς ένα άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων αντιστάθμισε την αισιοδοξία που προέρχεται από τα εταιρικά αποτελέσματα.


Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 368 μονάδες, ή 1,05% στις 34,792 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 1,47% στις 4,393 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 3,11% στις 594,30 μονάδες.
O Nasdaq υποχώρησε 2,07% στις 13,174 μονάδες

Οι κύριοι μέσοι όροι αυξήθηκαν απότομα νωρίτερα την ίδια μέρα, καθώς οι traders ενθουσιάσθηκαν τα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη. Ο Dow σημείωσε άνοδο έως και 331 μονάδες ή 0,9%. ο S&P 500 και ο Nasdaq εκτινάχθηκαν περισσότερο από 1% ο καθένας στα υψηλά της ημέρας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν απότομα μέσα την ημέρα, με το επιτόκιο των 10ετών να διαπραγματεύεται πάνω από 7 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,915% — κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2018.
Το 10ετές ξεκίνησε το έτος κοντά στο 1,5% και έχει εκτοξευθεί καθώς η Federal Reserve συσφίγγει τη νομισματική πολιτική για να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές στις Η.Π.Α.

«Αν και αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί πολύ σύντομα, αν δεν το έχει κάνει ήδη, οι συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αργή αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό λόγω συνταξιοδοτήσεων και συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον Covid, θα μπορούσαν εύκολα να διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το διπλάσιο στόχο του 2% της Fed», έγραψε ο Joseph Kalish, επικεφαλής στο Ned Davis Research.
«Ως αποτέλεσμα, η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το ανώτατο εύρος 3,25% έως 3,50% που διατίθεται επί του παρόντος στις αγορές κάθε χρόνο», πρόσθεσε.

Η κίνηση των επιτοκίων της Πέμπτης ακολούθησε τις δηλώσεις του πρόεδρου της Fed Jerome Powell που σηματοδότησε ότι ενδέχεται να έρθουν μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Μιλώντας στη Συζήτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Οικονομία, ο Πάουελ είπε ότι «είναι σκόπιμο κατά την άποψή μου να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» για την αύξηση των επιτοκίων. « ... Θα έλεγα ότι 50 μονάδες βάσης θα είναι στο τραπέζι για τη συνάντηση του Μαΐου».
Παρά τις προσδοκίες της αγοράς για μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed τις τελευταίες ημέρες αρνήθηκαν να κάνουν δραματικές κινήσεις.

Οι μετοχές της Tesla εκτινάχθηκαν περισσότερο από 6% αφού τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, εν μέρει χάρη στις ισχυρές παραδόσεις αυτοκινήτων.

Πάνω από το 17% των εταιρειών του S&P 500 είχε ανακπινώσει αποτελέσματα μέχρι το άνοιγμα της Πέμπτης, με σχεδόν το 81% αυτών να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με το FactSet.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν υψηλότερα αλλά σε στενό εύρος την Πέμπτη, αφού δέχθηκαν έντονη πιέση νωρίτερα την εβδομάδα από τις απώλειες προσφοράς από τη Λιβύη και τις ανησυχητικές προοπτικές για τη ζήτηση καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκαν 1,48% στα 103,67 δολάρια το βαρέλι. Το Brent σημείωσε τελευταία άνοδο 1,2%, στα 108,11 δολάρια το βαρέλι, ανακτώντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης