Ενέργεια

Η παραδοχή Borell για τους περιορισμούς στις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου

Η παραδοχή Borell για τους περιορισμούς στις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου
Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία εναντιώνονται στην πλήρη απόρριψη των ρωσικών πηγών ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει ακόμη να εισαγάγει κεντρικούς περιορισμούς στις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου, καθώς πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν απειλήσει με veto μια τέτοια απόφαση εάν τεθεί σε ψηφοφορία, παραδέχθηκε ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία στην ΕΕ για το ζήτημα του εμπάργκο ή της αύξησης των δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο, επειδή ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε συλλογική απόφαση» ανέφερε στην Le Figaro ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι μετά την απαγόρευση της προμήθειας ρωσικού άνθρακα, οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Γαλλίας, τάσσονται υπέρ της πλήρους απόρριψης των ρωσικών πηγών ενέργειας, ενώ η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία εναντιώνονται σε ένα τέτοιο σενάριο.


Ο Josep Borrell επισήμανε ότι οι χώρες της ΕΕ, σε εθελοντική βάση, μειώνουν σταδιακά τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την αύξηση των προμηθειών τις πρώτες εβδομάδες της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Josep Borrell, μεσοπρόθεσμα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθώς αυτό είναι «το πιο σημαντικό στάδιο στην οικοδόμηση αυτονομίας».

Η Le Figaro εστιάζει στο γεγονός ότι «η εικόνα διάσπασης της συνοχής της ευρωζώνης όσο οι κυρώσεις θα γίνονται σκληρότερες δεν θα καθησύχαζε τους Ευρωπαίους, αλλά θα ήταν θετική εξέλιξη για την Ρωσία». Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου, αλλά μόνο από ένα ορισμένο ποσό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης