Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου δράματος

Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου δράματος
Κορύφωση του Θείου Δράματος σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, το Θείο δράμα

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και ευχές.

Στις εκκλησίες θα ψαλεί απόψε ο επιτάφιος θρήνος. Γνωστότερη στάση των εγκωμίων, η πρώτη όπου ψάλλεται σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το: Ἡ ζωή ἐν τάφω κατετέθης, Χριστέ, καί ἀγγέλων στρατιαί ἐξεπλήττοντο,συγκατάβασιν δοξάζουσαι τήν σήν.Ἡ ζωή, πῶς θνήσκεις;πῶς καί τάφω οἰκεῖς; τοῦ θανάτου τό βασίλειον λύεις δέ, καί τοῦ Ἅδου τούς νεκρούς ἑξανιστᾶς.

Το πρωί της μέρας, στολίζεται ο επιτάφιος σε όλες τις εκκλησίες. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Σε αρκετές περιοχές απόψε θα γίνει η μεγαλοπρεπής περιφορά του επιταφίου μετά συνοδείας αγήματος.Επίσης σήμερα, είναι απόλυτη νηστεία τιμώντας την ημέρα του υπέρτατου πένθους.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης