Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πυρηνική ενέργεια: Γιατί δεν είναι «ζεστή» η Γερμανία

Πυρηνική ενέργεια: Γιατί δεν είναι «ζεστή» η Γερμανία
Η Γερμανία αποφάσισε να καταργήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας το 2011 με το ατύχημα στη Φουκουσίμα

Καθώς ανάμεσα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία συγκαταλέγεται και εκείνη στον ρωσικό άνθρακα, ενώ είναι σε εξέλιξη και η συζήτηση για ευρωπαϊκό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, στη Γερμανία τίθεται εκ νέου θέμα επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια. Και το θέτουν μέλη αντιπολιτευόμενων κομμάτων στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, που πρέπει να εξηγήσει γιατί το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Η Γερμανία αποφάσισε να καταργήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας το 2011 με το ατύχημα στη Φουκουσίμα, γι’ αυτό και οι τελευταίοι αντιδραστήρες που παραμένουν ενεργοί στη χώρα πρόκειται να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του έτους. Εως τώρα η κυβέρνηση επικαλείται λόγους τεχνικής φύσεως, αλλά το πραγματικό επιχείρημα μάλλον είναι αμιγώς πολιτικό, ιδιαιτέρως για τους Πράσινους που έχουν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας για το θέμα στους Financial Times, ο Τόμας Ο’ Ντόνελ, πυρηνικός φυσικός και αναλυτής θεμάτων ενέργειας, τονίζει πως «θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τους Πράσινους να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος για την πυρηνική ενέργεια, γι’ αυτό και αναγκάζονται να πορευτούν με το παλιό σχέδιό τους που είναι εναντίον». Και όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, όσο ελκυστική κι αν φαίνεται μια τέτοια διέξοδος σε όσους την υποστηρίζουν, υπουργοί και αναλυτές υπογραμμίζουν πως στην πραγματικότητα το ερώτημα αν θα έπρεπε να επιστρέψει η Γερμανία στην πυρηνική ενέργεια είναι πολύ πιο περίπλοκο.

Σε εκτενή ανάλυση για τα προβλήματα που συνεπάγεται η επιστροφή της Γερμανίας στην πυρηνική ενέργεια, οι Financial Times επισημαίνουν πως το ρωσικό φυσικό αέριο είναι απολύτως αναγκαίο στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία για τη θέρμανση και τη λειτουργία των βιομηχανιών της. Ομως, η πυρηνική ενέργεια δεν παίζει κανένα ρόλο στην κάλυψη τέτοιων αναγκών. Οι τρεις μονάδες πυρηνικής ενέργειας που λειτουργούν ακόμη, δεν συνεισφέρουν σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιεί η Γερμανία: έχουν παραγωγική δυνατότητα μόλις 4,3 γιγαβατώρες και προσφέρουν κατά μέσον όρο περίπου 30 τεραβατώρες ετησίως, μόλις το 5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης