Ενέργεια

Απώλειες για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την ανάπτυξη και το lockdown στη Σαγκάη

Απώλειες για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την ανάπτυξη και  το lockdown στη Σαγκάη

Η Λιβύη χάνει 550.000 bpd σε παραγωγή πετρελαίου

 

Το πετρέλαιο υποχώρησε την Μ.Παρασκευή, επιβαρυμένο από την προοπτική ασθενέστερης παγκόσμιας ανάπτυξης, υψηλότερων επιτοκίων και περιορισμού του κορωνοϊού στην Κίνα που πλήττουν τη ζήτηση, ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου που θα σύσφιγγε περαιτέρω την προσφορά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι μια αύξηση μισής μονάδας στα επιτόκια «θα είναι στο τραπέζι» στην επόμενη συνεδρίαση της Fed για την πολιτική τον Μάιο.

Περί τις 16: 45 το Brent υποχωρούσε 1,6%, στα 106,64 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε πτώση 1,7%, στα 102,02 δολάρια.

«Σε αυτό το στάδιο, οι φόβοι για την ανάπτυξη της Κίνας και η υπερβολική σύσφιξη από τη Fed, που περιορίζει την ανάπτυξη των ΗΠΑ, φαίνεται να εξισορροπούν τις ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα διευρύνει σύντομα τις κυρώσεις στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στη χρηματιστηριακή OANDA.


Πιέσεις

Οι προοπτικές για τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, συνεχίζουν να πιέζουν την αγορά . Η Σαγκάη ανακοίνωσε έναν νέο γύρο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών τεστ για κορωνοϊό από την Παρασκευή, ενισχύοντας τα ήδη αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των τελευταίων εστιών.

Το Brent έφτασε τα 139 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, αλλά και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου οδεύουν προς εβδομαδιαία πτώση άνω του 4%.

Η συνεχής υποστήριξη παρέχεται από τη στενότητα του εφοδιασμού μετά από διακοπές στη Λιβύη, η οποία χάνει 550.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) παραγωγής και η προσφορά θα μπορούσε να συμπιεστεί περαιτέρω εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Πηγή της ΕΕ είπε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να επιταχύνει τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών προμηθειών ενέργειας για να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος της απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου και να πείσει τα διστακτικά έθνη να αποδεχθούν το μέτρο.

"Ένα μποϊκοτάζ της ρωσικής ενέργειας από την ΕΕ θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιμές ενέργειας, τουλάχιστον σε άμεσο μέλλον", δήλωσε ο Stephen Brennock της πετρελαϊκής εταιρείας PVM. "Φαίνεται να είναι μια περίπτωση εάν, όχι πότε".

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης