Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 100 δολ. κινείται το Brent, στα 96 δολ. το αργό

Πτώση πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 100 δολ. κινείται το Brent, στα 96 δολ. το αργό

Το lockdown στη Σαγκάη ενισχύουν τους φόβους της ζήτησης

 

Το πετρέλαιο υποχώρησε σχεδόν 5% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας καθώς ενισχύθηκε η ανησυχία ότι τα παρατεταμένα lockdown COVID-19 στη Σαγκάη και οι πιθανές αυξήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ζήτηση πετρελαίου.

Στη Σαγκάη, οι αρχές έχουν υψώσει φράχτες έξω από κτίρια κατοικιών, προκαλώντας νέα δημόσια κατακραυγή. Στο Πεκίνο πολλοί έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν τρόφιμα, φοβούμενοι ένα παρόμοιο lockdown μετά την εμφάνιση μερικών κρουσμάτων.

"Φαίνεται ότι η Κίνα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο", δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στη χρηματιστηριακή OANDA. «Οι αυστηρότεροι περιορισμοί COVID- στη Σαγκάη και οι φόβοι ότι η Omicron έχει εξαπλωθεί στο Πεκίνο, τορπίλισαν το συναίσθημα σήμερα».

Περί τις 17:00 το Brent υποχωρούσε 5,56%, στα 100,74 δολάρια το βαρέλι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Απριλίου. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 5,81% στα 96,26 δολάρια.

«Η Σαγκάη δεν δείχνει σημάδια ότι θα εγκαταλείψει την αυστηρή πολιτική της για μηδενικό COVID-19· αντίθετα, δεσμεύεται να επιταχύνει την επιβολή των περιορισμών για τον COVID, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε η αναλύτρια του City Index, Fiona Cincotta.

Ισχυρό δολάριο

Το πετρέλαιο αποδυναμώθηκε επίσης λόγω της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων των ΗΠΑ, τα οποία ενισχύουν το δολάριο ΗΠΑ. Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα σε τιμές δολαρίου πιο ακριβά για κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να αντανακλά αυξημένη αποστροφή κινδύνου μεταξύ των επενδυτών.

Και οι δύο δείκτες  έχασαν σχεδόν 5% την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών σχετικά με τη ζήτηση και το Brent υποχώρησε απότομα αφού έφτασε τα 139 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, τον περασμένο μήνα.

Το πετρέλαιο κέρδισε υποστήριξη από τη στενή προσφορά. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη μειώσει την προσφορά λόγω των δυτικών κυρώσεων και των πελατών που αποφεύγουν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά η αγορά θα μπορούσε να σφίξει περαιτέρω με μια πιθανή απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό αργό.

Οι Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι το μπλοκ ετοιμάζει «έξυπνες κυρώσεις» κατά των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, επικαλούμενος τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι διακοπές στη Λιβύη προσφέρουν επίσης υποστήριξη. Το μέλος του ΟΠΕΚ χάνει περισσότερα από 550.000 βαρέλια την ημέρα στην παραγωγή λόγω αναταραχών, με το διυλιστήριο πετρελαίου Zawiya να υποφέρει μετά από ένοπλες συγκρούσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης