Ενέργεια

Reuters: Οι επιλογές της ΕΕ να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και τα μειονεκτήματά τους

Reuters: Οι επιλογές της ΕΕ να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και τα μειονεκτήματά τους
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει  πότε θα τεθεί σε ισχύ, πόσο θα διαρκέσει η περίοδος σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα συμβόλαια και εάν θα περιλαμβάνει όλους τους τύπους ρωσικού πετρελαίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επιλογές για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως μέρος πιθανών περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά καμία δεν έχει προταθεί επίσημα καθώς οι κυβερνήσεις αξιολογούν τον αντίκτυπό τους.
Περίπου τα μισά από τα 4,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εξαγωγών αργού της Ρωσίας πηγαίνουν στην ΕΕ. Η αποκοπή τους θα στερούσε από τη Μόσχα μια σημαντική ροή εσόδων.

Η Ευρώπη έχει πληρώσει στη Ρωσία 14 δισεκατομμύρια ευρώ για πετρέλαιο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.
Οι κυρώσεις θα πλήξουν επίσης την ΕΕ, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης, παρέχοντας το 26% των εισαγωγών πετρελαίου του μπλοκ το 2020. Η Γερμανία, η Πολωνία και η Ολλανδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Απαγόρευση εισαγωγών

Το πιο απλό μέτρο για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα θα ήταν η απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με το εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ στον ρωσικό άνθρακα τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε κρίσιμες πτυχές μιας τέτοιας κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του πότε θα τεθεί σε ισχύ, πόσο θα διαρκέσει η περίοδος σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα συμβόλαια και εάν θα περιλαμβάνει όλους τους τύπους ρωσικού πετρελαίου.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει δηλώσει ότι εργάζεται για να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που θα καθυστερούσε οποιαδήποτε διακοπή της στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.
Αντίθετα, η υπερβολικά γρήγορη επιβολή μιας τέτοιας κύρωσης θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα μπορούσε να αυξήσει τα συνολικά έσοδα στη Ρωσία αυξάνοντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.
Για να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ΕΕ, το μπλοκ αγωνίζεται να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές σε μέτριες τιμές.

Σταδιακή μείωση

Θα μπορούσε επίσης να επιλέξει μια σταδιακή μείωση των όγκων του εισαγόμενου πετρελαίου από τη Ρωσία, χωρίς πλήρη απαγόρευση.

Περίπου το 60% των ρωσικών εξαγωγών αργού προς την Ευρώπη πέρυσι συρρικνώθηκαν στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων, σε αντίθεση με τις αγορές στην αγορά spot, οι οποίες είναι πιο εύκολο να κοπούν, σύμφωνα με την JPMorgan.

Οι κυρώσεις είναι επίσης πιθανό να εφαρμοστούν διαφορετικά ανάλογα με τον τρόπο παράδοσης του πετρελαίου, είπε πηγή της ΕΕ στο Reuters, κάνοντας διάκριση μεταξύ πετρελαίου που εισάγεται μέσω αγωγών και δεξαμενόπλοιων.

Επιβολή δασμών

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι ένας τρόπος για να μειωθούν οι εισαγωγές της ΕΕ θα ήταν η επιβολή δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αυτό θα ανάγκαζε τη Ρωσία να μειώσει την προ των δασμών τιμή του εξαγόμενου πετρελαίου της για να το διατηρήσει ανταγωνιστικό, μειώνοντας ουσιαστικά τα έσοδά της, δήλωσε στο Reuters η Simone Tagliapietra, ανώτερη ερευνήτρια στο think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.

Το μέτρο θα μπορούσε, ωστόσο, να συμβάλει επίσης στην περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων στην ΕΕ, όπου οι υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ήδη οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. Ένας φόρος στο ρωσικό πετρέλαιο θα είχε τα ίδια θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, αν και θα καταβληθεί απευθείας από τους καταναλωτές της ΕΕ και όχι από τη Μόσχα.

Όλα τα άλλα μέτρα για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να έχουν πληθωριστικές επιπτώσεις, αλλά οι δασμοί και οι φόροι είναι ιδιαίτερα διχαστικοί επειδή η ΕΕ θα μπορούσε να κατηγορηθεί άμεσα για κάποια από την προκύπτουσα αύξηση των τιμών.

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να αντιδράσει επιβάλλοντας περαιτέρω αντίποινα στην ΕΕ, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Ανώτατο όριο

Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να επιλέξουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν στη Μόσχα για το πετρέλαιο.
Αυτό δεν θα συνιστούσε παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων πετρελαίου, εάν οι χώρες της ΕΕ απλώς σταματούσαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μόλις συμπληρωθεί το όριο που επιβάλλεται από τους ίδιους.
Ωστόσο, ελλείψει επαρκών και μέτριας τιμής εναλλακτικών λύσεων, η ΕΕ θα καταλήξει αντιμέτωπη με αυξημένο λογαριασμό ενέργειας ή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό θα μπορούσε να το εκμεταλλευτούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ένας πολιτικός κίνδυνος στη Γαλλία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Το μέτρο θα θολώσει επίσης τα σήματα τιμών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πληθωριστικούς κινδύνους.

Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας ζήτησε να δημιουργηθεί ένας μεσεγγυητικός λογαριασμός όπου θα κρατούνται προσωρινά ορισμένες από τις πληρωμές της ΕΕ στη Μόσχα για εισαγωγές ενέργειας.
Η Ρωσία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο ή για καθορισμένες δαπάνες, όπως για ιατρικό εξοπλισμό ή ακόμη και πληρωμές για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων πόλεων στην Ουκρανία.
Αυτό θα μείωνε τις πληρωμές της ΕΕ στη Ρωσία χωρίς να μειώσει κατ' ανάγκη τις εισαγωγές της ΕΕ.

Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι κατά παράβαση των συμβάσεων πετρελαίου. Αυτό θα έφερνε την ΕΕ σε νομικά δυσάρεστη θέση και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόφαση της Μόσχας να μπλοκάρει μονομερώς ή να μειώσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης