Ενέργεια

Η Gazprom σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία - Μηδενικές οι ροές του Yamal-Europe από τη Λευκορωσία

Η Gazprom σταματά την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία - Μηδενικές οι ροές του Yamal-Europe από τη Λευκορωσία

Η PGNiG SA αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης σύμβασης που λήγει φέτος από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία

 

Σχετικά Άρθρα
Η Gazprom ενημέρωσε ότι θα διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία στις 8 το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG.

Η PGNiG ανέφερε ότι η διακοπή της προμήθειας συνιστά αθέτηση συμβολαίου και ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσει τη ροή με βάση τα όσα ορίζει το συμβόλαιο για τον αγωγό Yamal.
Η PGNiG SA αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης σύμβασης που λήγει φέτος.
Οι φυσικές ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία ήταν μηδέν κιλοβατώρες (kWh) στις 4 μ. σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης.
Η είδηση οδήγησε σε άνοδο την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως και 17% στα 107 σύμφωνα με το Bloomberg. Περί τις 20:24 ώρα Ελλάδας ενισχύόταν 6,6 % υψηλότερα στα 99 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε ότι η διορία για να πληρώσει η Πολωνία έληγε σήμερα αλλά δεν ανέφερε τι θα συμβεί αν δεν πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Προμήθειες

Nωρίτερα ο πολωνικός ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, ανέφεραν ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία στο πλαίσιο της σύμβασης Yamal έχουν σταματήσει.
Σύμφωνα με το Reuters το πολωνικό υπουργείο Κλίματος θα πραγματοποιήσει ενημέρωση για τις προμήθειες φυσικού αερίου στις 7:15 μ.μ. CET την Τρίτη .

Το BBC ανέφερε ότι η διακοπή της προμήθειας από την Gazprom, ακόμα και αν γίνει δεν θα είναι άμεσο πρόβλημα για την Πολωνία, επειδή οι υπόγειες αποθήκες της είναι γεμάτες σε ποσοστό περίπου 70%. Επίσης, η ζήτηση φυσικού αερίου είναι αρκετά χαμηλή τώρα λόγω της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συμφωνούσε με το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που αγοράζει από την Gazprom σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε η Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου εκτός εάν πληρώσει σε ρούβλια. Τον Μάρτιο εξέδωσε διάταγμα που πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, οι οποίες στη συνέχεια θα μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα συμβόλαιά τους με την Gazprom - το 97% του οποίου είναι σε ευρώ ή δολάρια.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Πολωνία ανακοίνωσε μια λίστα με 50 Ρώσους ολιγάρχες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, που θα υπόκεινται σε κυρώσεις βάσει νόμου που ψηφίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και επιτρέπει τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο νόμος είναι ξεχωριστός από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από κοινού από χώρες της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης