Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνωστισμός για κλείσιμο χώρου στο FSRU Αλεξανδρούπολης-Την Τρίτη 3 Μαίου τα εγκαίνια

Συνωστισμός για κλείσιμο χώρου στο FSRU Αλεξανδρούπολης-Την Τρίτη 3 Μαίου τα εγκαίνια

Ενδιαφέρον απο δεκάδες εταιρίες με τα νέα δεδομένα

Μάχη για μια θέση στο FSRU Αλεξανδρούπολης δίνουν εταιρίες και παραγωγοί φυσικού αερίου υπό την πίεση του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνει η απόφαση της Ευρώπης για ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και η ένταση των σχέσεων με την Ρωσία.
Δεκάδες εταιρίες από τις χώρες των Βαλκανίων έχουν σπεύσει να κλείσουν από τώρα χωρητικότητα στο νέο τερματικό σταθμό LNG για να διασφαλίσουν εναλλακτική τροφοδοσία αλλά και παραγωγοί φυσικού αερίου που προσβλέπουν σε νέες αγορές.
Με το στρατηγικό ρόλο του στην τροφοδοσία της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων συνδέεται και η υψηλή εκπροσώπηση από τις γειτονικές χώρες στα εγκαίνια του σταθμού την προσεχή Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη. Στην τελετή εγκαινίων θα παραβρεθούν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρόεδρος της Σερβίας.

Η τέταρτη πύλη εισόδου του φυσικού αερίου


Το FSRU Aλεξανδρούπολης θα αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το αέριο μέσω του αγωγού IGB που ολοκληρώνεται στα μέσα του 2022 θα φτάνει στη Βουλγαρία και μελλοντικά στη Σερβία μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Σερβίας, όπως και στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του προωθούμενου σχεδίου διασύνδεσης με την Ελλάδα. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 363,7 εκατ. ευρώ αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το αέριο θα μεταφέρεται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Στην εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου που αναπτύσσει το project, συμμετέχουν επίσης η Gaslog Investments 100% θυγατρική της εταιρείας Gaslog που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 35 πλοία μεταφοράς LNG, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 20%, η Bulgartransgaz EAD (BTG) που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με μερίδιο 20% και ο ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 20%.

Η Gastrade έχει δρομολογήσει και ένα δεύτερο FSRU στο Θρακικό πέλαγος ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Το FSRU Θράκης θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης