Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Η Γερμανία αλλάζει στάση για το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου

Άνοδος για το πετρέλαιο - Η Γερμανία αλλάζει στάση για το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου
Στα 107 δολάρια κινείται το Brent, στα 104 δολάρια το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη μετά τις αναφορές ότι η Γερμανία δεν είναι πλέον αντίθετη σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο θα μπορούσε να συσφίξει περαιτέρω τις προμήθειες στην ήδη πιεσμένη παγκόσμια αγορά αργού.

Οι Γερμανοί εκπρόσωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιτίθενται πλέον σε ένα πλήρες ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου, εφόσον δοθεί στο Βερολίνο χρόνος για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες, ανέφερε την Πέμπτη η Wall Street Journal.
Το άρθρο απηχεί τα σχόλια του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Τρίτη, όταν δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ήλπιζε να βρει τρόπους να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο με άλλη προμήθεια.

Περί τις 19:25 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 1,72% στα 107,13 δολ. το βαρέλι και το αργό σημείωνε άνοδο 2,5% στα 104,67 δολάρια το βαρέλι.

Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και στο παρελθόν είχε αντιταχθεί στην πλήρη απαγόρευση.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο της προμήθειας της Γερμανίας. Πριν από ένα μήνα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η Γερμανία μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο στο 25% των εισαγωγών της.

Παροχή φυσικού αερίου

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία και προσπαθεί να πιέσει την ΕΕ να υιοθετήσει το νέο της σύστημα πληρωμών αερίου που περιλαμβάνει το άνοιγμα λογαριασμών στην Gazprombank όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί έως και 17% το 2022, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που είδε το Reuters, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Δύση.

Παρά αυτό το αναμενόμενο έλλειμμα, η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία αναμένεται να διατηρήσει τον μέτριο ρυθμό αύξησης της παραγωγής κατά τη συνεδρίασή της στις 5 Μαΐου, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το δολάριο ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών την Πέμπτη, ωθούμενο από την αδυναμία των σημαντικών αντιπάλων του, όπως το γιεν και το ευρώ. Ένα ισχυρότερο δολάριο είναι συνήθως πτωτικό για τις τιμές του πετρελαίου που αποτιμώνται σε δολάρια, καθώς το καθιστά πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Στην Κίνα, το Πεκίνο έκλεισε ορισμένους δημόσιους χώρους και ενίσχυσε τους ελέγχους για τον COVID-19 σε άλλους, καθώς οι περισσότεροι από τους 22 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης ξεκίνησαν πιο μαζικές δοκιμές σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ένα lockdown που μοιάζει με τη Σαγκάη. Το πιο πρόσφατο lockdown έχει διαταράξει τα εργοστάσια και τις αλυσίδες εφοδιασμού, εγείροντας φόβους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ασίας, η Sinopec, αναμένει ότι η ζήτηση της χώρας για προϊόντα διύλισης πετρελαίου θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι εστίες του COVID-19 τίθενται σταδιακά υπό έλεγχο.
Μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τους φόβους για τη ζήτηση πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης