Ενέργεια

Κέρδη ρεκόρ 29 δισ. δολ για την Gazprom το 2021

Κέρδη ρεκόρ 29 δισ. δολ για την Gazprom το 2021

Πρόβλεψη για πτώση της παραγωγής 4% φέτος

 

Η ρωσική Gazprom προέβλεψε την Πέμπτη πτώση της παραγωγής φυσικού αερίου κατά περίπου 4% φέτος, σε μια άλλη ένδειξη των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, αφού ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για πέρυσι.

Η Gazprom ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα καθαρά της κέρδη έφτασαν τα 2,09 τρισεκατομμύρια ρούβλια (29 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021, από 135 δισεκατομμύρια ρούβλια το οικονομικό έτος 2020 που χτυπήθηκε από την πανδημία, χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία ανέμενε προηγουμένως τα κέρδη της το 2022 να ξεπεράσουν το υψηλό ρεκόρ του 2021, αλλά οι κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επηρεάσει τη ρωσική οικονομία.

Η Gazprom βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης της Ρωσίας, απαγορεύοντας τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη, αφού αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της Μόσχας να πληρώσει σε ρούβλια.

Αν και οι κυρώσεις οδήγησαν σε αυξημένο επίπεδο οικονομικής αβεβαιότητας στη Ρωσία, η Gazprom εκτιμά ότι η κατάσταση δεν «έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συνέπεια» των δραστηριοτήτων της.

Η Gazprom ανακοίνωσε επίσης ότι οι πωλήσεις της το 2021 αυξήθηκαν σε 10,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια, από 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2020.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης