Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Δεν έχει δεσμεύσει χωρητικότητα μέσω του αγωγού Yamal για το τρίμηνο

Gazprom: Δεν έχει δεσμεύσει χωρητικότητα μέσω του αγωγού Yamal για το τρίμηνο
Σε προηγούμενες δημοπρασίες δεν είχε δεσμεύσει χωρητικότητα για το δεύτερο τρίμηνο ή το τρίτο τρίμηνο σε προηγούμενες δημοπρασίες

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δεν έχει δεσμεύσει καμία δυναμικότητα διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe για το τρίτο τρίμηνο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax τη Δευτέρα, επικαλούμενο τα τελευταία αποτελέσματα δημοπρασίας στην πλατφόρμα GSA.

Ο αγωγός Yamal, ο οποίος διασχίζει τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία, λειτουργεί ως επί το πλείστον σε αντίστροφη λειτουργία από τον περασμένο Δεκέμβριο, στέλνοντας αέριο ανατολικά από την Πολωνία στη Γερμανία.

Η Gazprom έπρεπε να κλείσει χωρητικότητα διαμετακόμισης μέσω του αγωγού από το 2020, αφού η Πολωνία αποφάσισε να μην επεκτείνει τη σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου με τη Ρωσία. Δεν είχε δεσμεύσει χωρητικότητα για το δεύτερο τρίμηνο ή το τρίτο τρίμηνο σε προηγούμενες δημοπρασίες.

Πολωνία και Βουλγαρία

Η διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας ήρθε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα όταν η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα του Κρεμλίνου για πληρωμές σε ρούβλια.

Η Gazprom θα μπορούσε ακόμα να κάνει κράτηση χωρητικότητας μέσω της διαδρομής σε ημερήσιες ή μηνιαίες δημοπρασίες. Κανονικά ο αγωγός αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

Εξαγωγές μέσω Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ η Gazprom ανακοίνωσε ότι προμήθευσε φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας την Κυριακή, σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών.

Τα αιτήματα ανήλθαν στα 97,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) για την 1η Μαΐου, από 71,7 mcm το Σάββατο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης