Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τρίτη 3 Μαϊου : Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα

Τρίτη 3 Μαϊου : Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα
Ο Άγιος Πέτρος ο Θαυματουργός ο Αρχιεπίσκοπος Άργους και Ναυπλίου, ο Άγιος Οικουμένιος ο Θαυματουργός και Επίσκοπος Τρίκκης, ο Άγιος Θεοφάνης ο Μητροπολίτης Περιθεωρίου
Η Γιορτή σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου 2022. Εβδομάδα Αντιπάσχα. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Πέτρος ο Θαυματουργός ο Αρχιεπίσκοπος Άργους και Ναυπλίου. Ο Άγιος Οικουμένιος ο Θαυματουργός και Επίσκοπος Τρίκκης. Ο Άγιος Θεοφάνης ο Μητροπολίτης Περιθεωρίου. Η Αγία Ξενία η Μεγαλομάρτυρας και Θαυματουργή. Οι Άγιοι Διόδωρος και Ροδοπιανός ο Διάκονος.

Ἥπλωσε Χριστὸς χεῖρας ἐν Σταυρῷ πάλαι, Ἥπλωσε καὶ νῦν Μαύρα σὺν Τιμοθέῳ. Σταυρῷ Τιμόθεος τριτάτῃ τανύθη ἅμα Μαύρᾳ.

Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, γεννήθηκαν στη κωμόπολη Παναπέα στην Θηβαΐδα της Αιγύπτου.

Ο Τιμόθεος ήταν αναγνώστης και κήρυκας του Ευαγγελίου στην Εκκλησία των Παναπέων και εκτελούσε τα ιερατικά του καθήκοντα με θερμότατο ζήλο και θαυμαστά αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό προξενούσε ζηλοφθονία στους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τελικώς τον κατήγγειλαν στον αδίστακτο ειδωλολάτρη έπαρχο Αρριανό, είκοσι μόλις μέρες μετά τον γάμο του με την Αγία Μαύρα.

Ο Αρριανός κάλεσε τον Τιμόθεο να παραδώσει τα ιερά βιβλία του στην πυρά. Ο Τιμόθεος αρνήθηκε με παρρησία να καταστρέψει τα βιβλία του, λέγοντας στον έπαρχο ότι τα θεωρεί ως ιερά πνευματικά του όπλα και εφόδια. Οργισμένος ο Αρριανός υπέβαλε τον άγιο σε διάφορα βασανιστήρια, τα οποία ο Τιμόθεος υπέμεινε με παροιμιώδη υπομονή.

Πρώτα πρώτα έβαλαν μέσα στα αυτιά του Μάρτυρα πυρακτωμένα σίδερα, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι κόρες των ματιών του και να πέσουν στο έδαφος. Στη συνέχεια έδεσαν τους αστραγάλους πάνω σε τροχό βασανιστηρίων και σφράγισαν το στόμα του με φίμωτρο. Έπειτα έδεσαν μια βαριά πέτρα στόν τράχηλό του και τον κρέμασαν σε ένα δέντρο.

Για να κάμψει το σθένος του ο έπαρχος στράφηκε προς τη σύζυγό του Μαύρα, την οποία στην αρχή κολάκευε για να θυσιάσει στο είδωλα και μην ακολουθήσει τη θανατηφόρα πορεία του συζύγου της. Με παραίνεση όμως του Τιμόθεου, η Μαύρα ομολόγησε κι εκείνη την πίστη της στον Θεό. Τότε ο Αρριανός διέταξε τον άγριο βασανισμό της Αγίας, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια των μαρτυρίων έψαλε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/3-maiou-2022-giorti-simera-agii-timotheos-ke-mavra/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης