Ενέργεια

Πτώση 2% για το πετρέλαιο - Στα 105 δολ. κινείται το brent, στα 103 δολ. το αργό

Πτώση 2% για το πετρέλαιο - Στα 105 δολ. κινείται το brent, στα 103 δολ. το αργό

Τα lockdown στην Κίνα πλήττει τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

 

Το πετρέλαιο υποχώρησε περιπου 2% την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης από τα παρατεταμένα lockdown της Κίνας για τον COVID-19 αντιστάθμισαν τη στήριξη από ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο, που αναφέρει δεκάδες νέα κρούσματα καθημερινά, πραγματοποιεί μαζικά τεστ στους κατοίκους για να αποτρέψει ένα lockdown παρόμοιο με αυτό της Σαγκάης τον περασμένο μήνα. Τα εστιατόρια της πρωτεύουσας έκλεισαν για φαγητό και ορισμένες πολυκατοικίες σφραγίστηκαν.

Περί τις 19:57 το Brent υποχωρούσε 1,93%, στα 105,48 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) κατέγραφε απώλειες 2%, στα 102,99 δολάρια.

«Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για το εάν η κινεζική ζήτηση, η οποία είναι ένας τεράστιος παράγοντας της παγκόσμιας ζήτησης, θα παραμείνει ισχυρή το 2022», δήλωσε ο Gary Cunningham, διευθυντής της Tradition Energy.

Ωστόσο, το πετρέλαιο παραμένει ισχυρό, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία που επιδείνωσε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό που ήδη τροφοδοτούσαν ένα ράλι. Το Brent έφτασε τα 139 δολάρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια κίνηση που υποστηρίζει τις τιμές του πετρελαίου.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να διευκρινίσει τις προτεινόμενες κυρώσεις την Τετάρτη και ότι θα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

«Ο θετικός μοχλός (των τιμών) ήταν το εμπάργκο της ΕΕ και αν αυτό θα ανακοινωθεί», ανακοίνωσεη Commonwealth Bank. "Ο αρνητικός οδηγός είναι τα κινεζικά lockdown COVID. Είναι και τα δύο πολύ σημαντικά θέματα."

Επίσης, στο επίκεντρο θα είναι ο τελευταίος γύρος αναφορών αποθέματος και προμήθειας των ΗΠΑ. Πέντε αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης