Ενέργεια

Ανεβάζει ταχύτητα η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ

Ανεβάζει ταχύτητα η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ

Οι υψηλές τιμές αποθαρρύνουν την κατανάλωση

 

Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη γεμίζει ταχύτερα από το κανονικό, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές τιμές αποθαρρύνουν τη μη βασική κατανάλωση και ενθαρρύνουν τις εισαγωγές μέσω αγωγού και υγροποιημένου φυσικού αερίου σύμφωνα με το Reuters.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο (EU28) είχαν ανέβει στις 380 τεραβατώρες (TWh) έως την 1η Μαΐου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Gas Infrastructure Europe (GIE).
Τα αποθέματα έχουν αυξηθεί από 299 TWh την 1η Απριλίου, που γενικά θεωρείται η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου αναπλήρωσης, και ένα μεταχειμερινό χαμηλό μόλις 291 TWh στις 19 Μαρτίου.
Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ευρώπη ήταν κοντά στον μέσο όρο της εποχής του έτους, διασφαλίζοντας ότι η ζήτηση θέρμανσης ήταν αρκετά φυσιολογική τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, η εξαιρετικά υψηλή τιμή του φυσικού αερίου έχει αποθαρρύνει την κατανάλωση από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τους βιομηχανικούς χρήστες καθώς και τη μεγιστοποίηση των εισαγωγών.
Οι χώροι αποθήκευσης άρχισαν να ξαναγεμίζουν νωρίτερα από το κανονικό φέτος και οι προσθήκες αποθέματος εκτελούνται ταχύτερα από το συνηθισμένο.

Αναπλήρωση

Τα αποθέματα άρχισαν να αυξάνονται στις 20 Μαρτίου, πάνω από 10 ημέρες νωρίτερα από το μέσο όρο, και έκτοτε έχουν αυξηθεί κατά 89 TWh σε σύγκριση με μόλις 11 TWh το 2021 και με μέσο όρο πέντε ετών πριν από την πανδημία 64 TWh.
Στις αρχές Μαΐου, τα αποθέματα ήταν μόνο 81 TWh ή 18% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας πριν από την πανδημία - ή μόλις 0,21% απόκλιση κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της δεκαετίας.

Εάν η συσσώρευση αποθεμάτων το καλοκαίρι ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό με τα τελευταία δέκα χρόνια, τα αποθέματα αναμένεται να φτάσουν τις 904 TWh έως την 1η Οκτωβρίου.
Το πιθανό εύρος είναι να διαμορφωθούν από 750 TWh έως 1.058 TWh, αλλά αυτό είναι πιο "άνετο" από το προβλεπόμενο εύρος από 706 TWh έως 1.062 TWh στις αρχές Απριλίου.

Οι υψηλές τιμές και η έγκαιρη και γρήγορη αναπλήρωση έχουν μειώσει την πιθανότητα τα αποθέματα να ξεκινήσουν τον επόμενο χειμώνα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Αν τα αποθέματα φτάσουν τις 904 TWh μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, θα είναι μόνο 79 TWh ή 8% κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο για την περίοδο 2015-2019.

Ωστόσο, εάν οι τιμές παραμείνουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του Μαΐου έως τον Ιούνιο, κάτι που φαίνεται πιθανό, η συσσώρευση αποθεμάτων θα συνεχιστεί ταχύτερα από το κανονικό και είναι πιθανό να ξεκινήσουν τον επόμενο χειμώνα υψηλότερα από το μέσο όρο.

Οι σταθερές υψηλές τιμές θα διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα ξεκινήσει τον χειμώνα 2022/23 με πιο άνετα αποθέματα από ό,τι το 2021/22 – αρκετά για να περιορισθούν οι επιπτπωσεις στην περιοχή από το σοκ διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης