Αντιδράσεις στην αγορά για την αναστολή προσφορών όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ

Αντιδράσεις στην αγορά για την αναστολή προσφορών όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην αγορά φωτοβολταϊκών, προωθούμενη ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να αναστέλλει τις προσφορές όρων σύνδεσης. Ειδικότερα, η προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση έως αύριο Τρίτη, αναφέρει ότι   μέχρι τη δημοσίευση των νέων περιθωρίων ισχύος, ο διαχειριστής του δικτύου δεν θα χορηγεί οριστικές προσφορές σύνδεσης και δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις.

Αντίθετη η αγορά

Εξαιρεί ωστόσο μόνο τις περιπτώσεις που πρόκειται για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς ή αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, είτε εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού είτε του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Σύμφωνα  με στελέχη εταιρειών ανάπτυξης φωτοβολταϊκών, η συγκεκριμένη ρύθμιση προκαλεί ανησυχία και περνά λάθος μηνύματα στην αγορά.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, στο υφιστάμενο ειδικό πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης είχε δοθεί σαφές πλεονέκτημα στα συστήματα αυτοπαραγωγής για πρόσβαση στο δίκτυο. Όπως επισημαίνεται και στο πλαίσιο της διαβούλευσης, «δεν είναι δυνατό η νομοθεσία να λειτουργεί αντισταθμιστικά στην έλλειψη προνοητικότητας. Ιδίως αναφορικά με τα αιτήματα σύνδεσης παραγωγών τα οποία έχουν τελικά εξετασθεί (περιμένοντας στην ουρά μήνες ή και χρόνια) και τα οποία έλαβαν αδυναμία σύνδεσης, είναι αδιανόητο να απολέσουν δια παντός ουσιαστικά το δικαίωμα πρόσβασής του στα δίκτυα. Ειδικότερα για τους σταθμούς αυτούς θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη πρόβλεψη».

Πότε χορηγείται η οριστική προσφορά σύνδεσης

Στο ειδικό πλαίσιο προτεραιοτήτων αναφέρεται για  τις περιπτώσεις αυτές ότι, ο αρμόδιος Διαχειριστής χορηγεί την οριστική προσφορά σύνδεσης, όταν καταστεί δυνατή η σύνδεση του σταθμού, με βάση την προτεραιότητα της αρχικής αίτησης.  Η πλειοψηφία των παραγωγών που έλαβαν αρχικά αδυναμία σύνδεσης έχουν διατηρήσει τις αιτήσεις τους στο αρχείο, επωμιζόμενοι όλα τα βάρη της επιλογής τους (π.χ. ενοίκια), περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να συνδεθούν.

Πάντως για την αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο ο διαχειριστής του δικτύου μέσα σε έναν μήνα από την ψήφιση της ρύθμισης, θα εισηγείται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), προκειμένου να διευκολύνεται η ένταξη περισσότερης ισχύος σταθμών από  Α.Π.Ε.  και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.  στο δίκτυο. Μεταξύ άλλων, εισηγείται την αλλαγή των ορίων αργών μεταβολών της τάσης στο δίκτυο μέσης τάσης, καθώς και την αλλαγή της ισχύος βραχυκύκλωσης του δικτύου.

Επίσης ο διαχειριστής του ΕΔΔΗΕ, κατά την εξέταση αιτήσεων χορήγησης προσφορών σύνδεσης σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. θα λαμβάνει υπόψη τα ελάχιστα φορτία που παρατηρούνται ιστορικά στο δίκτυο, την ιστορική παραγωγή ισχύος από τους συνδεδεμένους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στο δίκτυο, τον ετεροχρονισμό στην παραγωγή  διαφορετικών τεχνολογιών και τους περιορισμούς στην έγχυση ισχύος προς το δίκτυο που δύναται να επιβάλλονται στους παραγωγούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Όλα αυτά θα εξειδικευθούν στον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ. Ο ΔΕΔΔΗΕ, εντός 15 ημερών από την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης θα υπολογίζει τα νέα περιθώρια ισχύος που θα προκύπτουν για τη σύνδεση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ανά υποσταθμό   και ανά μετασχηματιστή υψηλής ή μέσης τάσης, τα οποία και δημοσιοποιεί στον δικτυακό του τόπο.


Η ΡΑΕ

Ωστόσο, ενώ τίθενται χρονικοί περιορισμοί για τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν τίθενται για τη ΡΑΕ. Όπως σχολιάζουν στο πλαίσιο της διαβούλευσης. «Δεν καθορίζεται σε κανένα σημείο ο χρόνος εντός του οποίου η ΡΑΕ θα εγκρίνει την τροποποίηση του Κώδικα. Μέχρι τον επαναϋπολογισμό των ορίων δεν εκδίδονται νέες προσφορές σύνδεσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα χρονικό διάστημα ίσο με σαράντα (45) ημέρες πλέον του χρόνου για έγκριση του Κώδικα από τη ΡΑΕ, η αγορά παγώνει. Και όλα αυτά τη στιγμή που στις 31/12/2022 εκπνέει η προθεσμία για την υπογραφή συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλισθεί η συνέχεια της εξέτασης των υφιστάμενων αιτημάτων», επισημαίνεται. Επιπλέον ο τρόπος υπολογισμού των ορίων σε κάθε Υ/Σ είναι εξαιρετικά απλοποιημένος και αυθαίρετος καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική ανάγκη αυτοπαραγωγής σε κάθε περιοχή (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙ.ΠΑ. κτλ), ούτε τη  φόρτιση των υφιστάμενων γραμμών αλλά ούτε και τα χαρακτηριστικά κάθε συστήματος αυτοπαραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης