Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Ναι στην κατάσχεση ρωσικών πόρων στην ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Borrell (ΕΕ): Ναι στην κατάσχεση ρωσικών πόρων στην ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει και οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας
Θετικός στην κατάσχεση των αποθεμάτων συναλλάγματος και άλλων πόρων της Ρωσίας που βρίσκονται στη δικαιοδοσία των κρατών – μελών της ΕΕ και που αυτή τη στιγμή είναι «παγωμένα», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο εμφανίζεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Borrell υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση έχει λογική.
Συγκεκριμένα, αναφέρει το προηγούμενο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, όπου οι Αμερικάνοι είχαν αναλάβει τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν στην Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν, μέρος των οποίων διέθεσαν τόσο για την αποζημίωση θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων όσο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
«Είναι πιθανό παρόμοια βήματα να γίνουν και με τα αποθέματα της Ρωσίας.
Εγώ θα ήμουν υπέρ, επειδή ακούγεται πολύ λογικό» υποστήριξε ο Borrell, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας είναι μείζον πολιτικό θέμα, λόγω του τεράστιου ποσού χρημάτων που θα απαιτηθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη διερευνήσει εάν τα αποθέματα της Ρωσίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά οι Βρυξέλλες δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής προτάσεις για το θέμα.
Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Elvira Nabiullina, έχει αναφέρει πως ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων, περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ρωσικά αποθέματα σε χρυσό και συνάλλαγμα έχουν «παγώσει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης