Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tο plan B της Γερμανίας αν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου

Tο plan B της Γερμανίας αν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου
Οι σχετικές προετοιμασίες έχουν αρχίσει ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στη Γερμανία
Στη Γερμανία, μια ομάδα αξιωματούχων άρχισε να προετοιμάζει αθόρυβα τη χώρα για οποιαδήποτε ξαφνική διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου με ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον έλεγχο κρίσιμων εταιρειών, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
 
 
Οι σχετικές προετοιμασίες έχουν αρχίσει ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού που επικρατεί σχετικά με το ζήτημα των προμηθειών φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και είναι κρίσιμο για την λειτουργία της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας.
Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας πέρυσι και το Βερολίνο δέχεται πιέσεις να πάψει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, προκειμένου να μην βοηθά στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θέλει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες αλλά θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για το φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2024.
Παραμένει ασαφές εάν υπάρχει περίπτωση απότομης διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη γερμανική οικονομία και οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Γερμανία δεν ευνοεί την επέκταση του embargo που έχει ήδη δεχθεί να επιβάλει η Ευρώπη στη Ρωσία σε άνθρακα και πετρέλαιο, και στο φυσικό αέριο.

Η Γερμανία δεν θέλει embargo στο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά πλέον φοβάται μήπως κόψει τις προμήθειες η Ρωσία

Αλλά τώρα πλέον στη Γερμανία φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει μονομερώς τις ροές φυσικού αερίου και θέλουν να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν εάν το κάνει.
Κι ενώ ένα ευρύ σχέδιο είναι υπό προετοιμασία και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την οικονομία, οι λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο παραμένουν ακόμη άγνωστες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να υποστηρίξει τη χορήγηση περαιτέρω δανείων και εγγυήσεων για να στηρίξει τις ενεργειακές εταιρείες, βοηθώντας τις να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών και ενδέχεται να πάρει υπό την προστασία της κρίσιμες υποδομές, όπως τα διυλιστήρια, ανέφεραν πηγές του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επισήμανε τις δηλώσεις του επικεφαλής του, αντικαγκελαρίου Robert Habeck, ότι η χώρα έχει καταβάλει «εντατικές προσπάθειες» τις τελευταίες εβδομάδες για να μειώσει τη χρήση της ρωσικής ενέργειας.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης