Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Άδειες εντός του έτους για τις ΑΠΕ - Τι αναφέρει το προσχέδιο της ΕΕ

Reuters: Άδειες εντός του έτους για τις ΑΠΕ - Τι αναφέρει το προσχέδιο της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα πακέτο μέτρων για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση του μπλοκ και να μειώσει την εξάρτησή του από τα ρωσικά καύσιμα επιτρέποντας σε ορισμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να λάβουν άδειες εντός ενός έτους, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

Οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα πακέτο μέτρων για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονομώντας ενέργεια και αυξάνοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου από αλλού.

Ως μέρος αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει κανόνες που θα απαιτούν από τις χώρες να ορίσουν «χερσαίες ή θαλάσσιες περιοχές» κατάλληλες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου τέτοια έργα θα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, σύμφωνα με το σχέδιο νομοθετικής πρότασης.

«Η διαδικασία χορήγησης αδειών για νέα έργα που βρίσκονται σε περιοχές εισόδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα υπερβαίνουν το ένα έτος», ανέφερε το έγγραφο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να παραταθεί κατά τρεις μήνες σε «έκτακτες περιστάσεις».

Αυτό συγκρίνεται με την τρέχουσα διετή προθεσμία της ΕΕ για την αδειοδότηση τέτοιων συστημάτων, τα οποία μπορούν επίσης να παραταθούν κατά ένα επιπλέον έτος. Έργα εκτός των περιοχών που θα χρησιμοποιηθούν θα τηρήσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε το προσχέδιο.

Καθυστερήσεις

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συχνά αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις, λόγω γραφειοκρατίας, τοπικής αντίθεσης ή ανησυχιών για την προστασία των απειλούμενων ειδών, εγείροντας ανησυχίες ότι το μπλοκ θα αναγκασθεί να επεκτείνει την αιολική και την ηλιακή ενέργεια αρκετά γρήγορα για να επιτύχει τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα οκτώ χρόνια είναι ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα για την έγκριση έργων αιολικής ενέργειας, ανέφερε η Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των τιμών της ενέργειας, τη μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα και τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ένωσης», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η αδειοδότηση και η κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα χαρακτηρίζονται ως «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον», επιτρέποντας μια απλουστευμένη αξιολόγηση. Οι πολίτες της ΕΕ θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις αποφάσεις για τα έργα, ανέφερε το προσχέδιο.

Οι περιοχές μετάβασης θα αποφεύγουν προστατευμένες τοποθεσίες ή διαδρομές μετανάστευσης πτηνών και δίνουν προτεραιότητα σε κτισμένες περιοχές όπως στέγες, δρόμους και σιδηροδρόμους, βιομηχανικούς χώρους και δημόσια γη γύρω τους.

Οι συνολικές περιοχές θα υπόκεινται σε περιβαλλοντική αξιολόγηση, αλλά μεμονωμένα έργα δεν θα χρειάζονταν περισσότερες από μία, εκτός εάν θα επηρεάσουν σημαντικά το περιβάλλον σε άλλη χώρα της ΕΕ, ανέφερε το προσχέδιο.

Τα μικρότερα έργα με ισχύ κάτω από 150 kW σε περιοχές που θα μεταβούν θα αντιμετωπίσουν ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης έξι μηνών ή εννέα εάν υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια ή τις επιπτώσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι ταχύτεροι κανόνες αδειοδότησης δεν θα ισχύουν για εγκαταστάσεις που καίνε βιομάζα για ενέργεια.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης