Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Ο «κακός χαμός» με το κλείσιμο της στρόφιγγας της Ουκρανίας

Φυσικό αέριο: Ο «κακός χαμός» με το κλείσιμο της στρόφιγγας της Ουκρανίας
Ο σταθμός της Sokhravinka, διαχειρίζεται περίπου το 1/3 των ροών φυσικού αερίου που εισέρχονται στην Ουκρανία. Το υπόλοιπο περνάει μέσω του Sudzha

H χθεσινή (10/5) γνωστοποίηση της είδησης ότι η Ουκρανία ότι θα αναστείλει τη ροή φυσικού αερίου μέσω ενός σημείου διέλευσης, το οποίο, όπως είπε, παραδίδει σχεδόν το 1/3 του καυσίμου που διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.

Η GTSOU, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι θα αναστείλει τις ροές μέσω της διαδρομής Sokhranivka από την Τετάρτη, δηλώνοντας «ανωτέρα βία», επικαλούμενη τη ρήτρα ότι όταν μια επιχείρηση πλήττεται από κάτι που ξεφεύγει από τον έλεγχό της.

Ειδικότερα, το TTF σημείωσε άνοδο 6,8% στο άνοιγμα ξεπερνώντας τα 100 ευρώ/MWh, ενώ τώρα διαμορφώνεται στα 93,4 ευρώ/ΜWh με πτώση της τάξεως του 5,6.

Το story

Αργά χθες ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται αέριο στον σταθμό μέτρησης του Sokhranivka στις 7 τοπική ώρα, διότι δεν μπορεί να ελέγξει τις υποδομές στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom αρνήθηκε την πρόταση του ουκρανικού δικτύου να μεταφέρει τις αποστολές στο άλλο σημείο εισόδου, στη Sudzha.

Eίναι μάλιστα η πρώτη φορά που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ρωσικό αέριο διοχετευόταν κανονικά και από τα δύο σημεία εισόδου παρά τη σύγκρουση, αν και στο μεγαλύτερο διάστημα, με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπει η συμφωνία διαμετακόμισης.

Ο σταθμός της Sokhravinka, διαχειρίζεται περίπου το 1/3 των ροών φυσικού αερίου που εισέρχονται στην Ουκρανία. Το υπόλοιπο περνάει μέσω του Sudzha, ο οποίος είναι πιο μακριά από τα κατεχόμενα στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι συνέπειες

Η Gazprom δήλωσε ότι έλαβε ειδοποίηση από την Ουκρανία ότι η χώρα θα σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της διασύνδεσης Sokhranivka από τις 07:00 τοπική ώρα την Τετάρτη.Η ρωσική εταιρεία δήλωσε ότι δεν είδε αποδείξεις ανωτέρας βίας ή εμπόδια για να συνεχίσει όπως πριν. Η Gazprom πρόσθεσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει τις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια και έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων σε αντίποινα για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Τρίτης δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση της παγκόσμιας εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο «το συντομότερο δυνατό». Είπε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε στενή επαφή με εταίρους σε όλο τον κόσμο για την αύξηση των ενεργειακών προμηθειών.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εγκρίνει σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στις 18 Μαΐου για την αντιμετώπιση πιθανής απότομης διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης