Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οικονόμου: Θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα και για το τρίμηνο Μαρτίου - Ιουνίου 2022

Οικονόμου: Θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα και για το τρίμηνο Μαρτίου - Ιουνίου 2022
«Ήρθε το πόρισμα και στο τελικό ποσό θα μπει ο υψηλότερος συντελεστής φόρου στην Ευρώπη, με απόφαση του Πρωθυπουργού» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ήταν το πρωί της Πέμπτης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήματα για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η έκθεση της ΡΑΕ που συζητείται κιόλας σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, συμπληρώνοντας πως «με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ που δεν προσδιορίζει το τελικό ποσό των επιπλέον εσόδων, πρέπει να συνυπολογιστούν και τα σταθερά τιμολόγια, μέσω των οποίων οι παραγωγοί παρείχαν υπηρεσίες στους πελάτες τους. Αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό ποσό που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Θα υπάρξει έκτακτο τέλος 90% προκειμένου να ενισχυθεί χρηματοδοτικά και το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σπεύδω να πω ότι κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για το τρίμηνο από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022».

Εξήγησε ότι, από τον Ιούλιο και μετά, αφενός αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής αφετέρου δεν θα υπάρχουν επιπλέον έσοδα αφού αποσυνδέεται η συμμετοχή στο μίγμα της τιμής του φυσικού αερίου, που ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο δημιουργούνταν τα υπερέσοδα.

Το τρίτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου ήταν ότι «όντως η αγορά ενέργειας είναι πολύπλοκη, δυσνόητη με πολλές στρεβλώσεις, που επιτρέπουν σ' αυτούς που ξέρουν και την καταλαβαίνουν καλά να έχουν πιο προνομιακή θέση έναντι όλων των υπολοίπων. Πολλά πρέπει να γίνουν, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια διαδικασία ομογενοποίησης αυτής της αγοράς με όσα ίσχυαν και στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι και η κρίση βοήθησε να γίνουν κάποιες εστιάσεις σε συγκριμένα προβλήματα και αυτό που είναι σαφές είναι ότι όλα αυτά που έχουν επισημανθεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση και θα τα δει και θα τα αντιμετωπίσει. «Προτεραιότητα βεβαίως είναι πολιτικές που θα ρίχνουν την τιμή», υπογράμμισε.

Διευκρινιστικά πρόσθεσε πως «το σχέδιό μας δεν έρχεται σε αντίθεση με καμία από τις υποχρεώσεις που έχουμε στο πλαίσιο της ΕΕ. Ίσα-ίσα, η ΕΕ έπρεπε να έχει κινηθεί γρηγορότερα όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές και ο πρωθυπουργός. Επειδή οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ συνεχίζονται, αλλά συνεχίζονταν και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να περιμένει άλλο και με βάση το τι ήταν τώρα εφικτό, μελέτησε, σχεδίασε, εξήγγειλε τα συγκεκριμένα μέτρα και δουλεύει για την εφαρμογή τους. Το σχέδιό μας θα εφαρμοστεί. Ήδη από τον Ιούνιο μέσω της πλατφόρμας ο κόσμος θα μπορεί να παίρνει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό που δικαιούται, θα δει τις επιπλέον εκπτώσεις, οι επιχειρήσεις θα δουν αναδρομικές επιστροφές στους λογαριασμούς της ενέργειας για Δεκέμβριο μέχρι Ιούνιο και από τον Ιούλιο και μετά αυτά που έχουν επίσης εξαγελθεί».

Aναλυτικά:

Για το πόρισμα της Ρ.Α.Ε. 

Η Ρ.Α.Ε.  δεν είναι μονοπρόσωπη αρχή. Όλα τα μέλη της έχουν βαθιά γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας και με βάση μια πολύ τεκμηριωμένη μέθοδο στο πόρισμά τους καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Τι λέει το πόρισμα; Ότι υπάρχει ένα ποσό το οποίο είναι της τάξεως των 590 εκατομμυρίων, που προκύπτει μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων που προσδιορίζονται ως επιπλέον έσοδα. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν και κάποια ακόμα έσοδα, που αφορούν τις παροχές των παραγωγών ενέργειας με τα σταθερά τιμολόγια στους πελάτες τους, πάνω στο οποίο η Κυβέρνηση θα επιβάλλει έκτακτο τέλος με 90%, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Θα έρθει αυτό το νέο ποσό που θα ενισχύσει χρηματοδοτικά τα όσα ανακοινώσαμε για να ενισχύσουμε τους πολίτες απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις το προηγούμενο διάστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, βασιζόμενη σε αριθμούς, σε πραγματικά δεδομένα, σε συγκεκριμένη μεθοδολογία που δεν αντέχει σε καμία αμφισβήτηση. Οι ισχυρισμοί που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα όσα ανεύθυνα και ατεκμηρίωτα διακινούσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση το προηγούμενο διάστημα για 1,4 δισ., για 1,5 δισ., για 1,8 δισ. -παίζοντας και σε αυτό το ζήτημα την κολοκυθιά με διάφορα ποσά- θέλουν να πλήξουν την αξιοπιστία όχι μόνο ενός ανθρώπου, αλλά του συνόλου της ανεξάρτητης Αρχής. 

Για τις ανατιμήσεις στην αγορά 

Βρισκόμαστε στη μέγγενη της πιο εκρηκτικής συγκυρίας τα τελευταία 50 χρόνια. Μια ματιά να ρίξει κανείς στον κόσμο γύρω του, στον πόλεμο που έχουμε, στις εκτιμήσεις όλων των μεγάλων οργανισμών παγκοσμίως για το πώς είναι τα πράγματα, αντιλαμβάνεται το πόσο δύσκολη, πόσο σύνθετη, πόσο πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση που βιώνουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα παντού, κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια. Απέναντι σε αυτό, η Κυβέρνηση ήρθε με μια επιπλέον αποφασιστική παρέμβαση, να δώσει μία δραστική μείωση στις αυξήσεις για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Παραμένουν οι δυσκολίες και σε άλλους τομείς του οικονομικού μας βίου και σε ό,τι αφορά στην αγορά καταναλωτικών αγαθών και σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο και τη βενζίνη. Απέναντι σε όλα αυτά, με έναν τρόπο σώφρονα, με συνεχή στήριξη, βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 200 ευρώ που δόθηκαν στους ευάλωτους συμπολίτες μας το προηγούμενο διάστημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, που σημαίνει έναν επιπλέον μισθό για τους ανθρώπους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένα για οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας. Αυτό είναι μια ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος για τους Έλληνες πολίτες. Είναι ένας ακόμη κρίκος στην προσπάθεια θωράκισής τους απέναντι στις ανατιμήσεις που, όντως, δυσκολεύουν τη ζωή όλων μας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης