Ενέργεια

Νέο πλήγμα και σήμερα (12/5) στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Νέο πλήγμα και σήμερα (12/5) στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν 1/3 σύμφωνα με τη Gazprom

Πλήγμα δέχεται για δεύτερη συνεχή ημέρα η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη (11/5/2022).
Περίπου 50,6 εκατ. κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατ. χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.
Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατ. κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.
Tέλος, ανοδική είναι η τάση των συμβολαίων φυσικού αερίου με το TTF για τον Ιούνιο να ενισχύεται κατά 18% στα 111 ευρώ/MWh με τον Ιούλιο να κινείται στα ίδια επίπεδα (+18,3% στα 113,4 ευρώ/MWh).

«Κατάργηση» του αγωγού Yamal-Europe

Την ίδια στιγμή, η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο το οποία θα περνά μέσα από την Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal-Europe, αφού η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας στην οποία ανήκει το πολωνικό τμήμα του αγωγού, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Εφαρμόστηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις", ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της. "Για τη Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση της χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου που ανήκει στην EuRoPol GAZ για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Νέοι λογαριασμοί στην Gazprombank JSC

Παράλληλα,νέοι ακόμη δέκα Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank JSC, διπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό των πελατών που ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank. Αφού η Πολωνία και η Βουλγαρία απέρριψαν αυτούς τους όρους, η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς αυτές στα τέλη Απριλίου.

Πρόσωπο κοντά στην Gazprom είπε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.


ΕΕ: Δεν τίθεται άμεσο ζήτημα ασφάλειας του εφοδιασμού

«Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ε.Ε., δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την Ε.Ε.», τόνισε την Τετάρτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης